Svetlana Cenić, Kristijan Šmit i Milorad Dodik Foto:N1/EPA-EFE/FEHIM DEMIR/EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni Hercegovini upotrebio je bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske. Njegova odluka izazvala je buru u RS, a Milorad Dodik mu je čak poručio da može odmah da se vrati u Nemačku, odakle je i došao. Međutim, kako je u razgovoru za "Novu" istakla Svetlana Cenić, ekonomista i bivša ministarka finansija u Vladi RS, na teritoriji RS ima zemlje koja se i danas vodi na turske age i begove, dok Milorad Dodik ignoriše odluke Ustavnog suda o pomenutom zakonu.

„Kao visoki predstavnik doneo sam nalog o obustavi primene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primenu zakona do ocene Ustavnog suda. Proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio sa tumačenjem Ustavnog suda“, rekao je Šmit objašnjavajući svoju odluku.

Zakon o nepokretnoj imovini koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara ove godine direktno je kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kristijan Smit
Kristijan Šmit Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA/Almir Razic

„Zakon podrazumeva da imovina koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske pripada Republici Srpskoj. Međutim, Ustavni sud je davno doneo presudu u kojoj je rečeno – vi donesite Zakon o državnoj imovini, kako ćete uknjižiti imovinu koja se nalazi u državi, i onda svaki entitet raspolaže istom. Ima zemlje u Republici Srpskoj koja se i dalje vodi na turske age i begove, kao na primer područje Kozarske Dubice“, objašnjava Svetlana Cenić.

Šmit je istakao da jedino BiH može raspoređivati vlasništvo nad državnom imovinom.

„Ovo se primenjuje na sve nivoe vlasti u BiH. To ne znači da se nepokretna imovina ne treba raspoređivati između entiteta države i drugih nivoa vlasti u BiH. To se ne može rešiti jednostranim merama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH“, rekao je visoki predstavnik.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Građanima Republike Srpske poručio je da ove njegove odluke ni na koji način ne umanjuju status tog entiteta.

„Oba entiteta imaju svoje mesto u Dejtonskom sporazumu i to će tako i ostati. Ali to ne daje razlog za odluke protiv Ustava, a ono što smo videli u Banjaluci nažalost je bez poštovanja Ustava BiH. Zakon kojeg su usvojile vlasti RS-a narušio bi pravnu sigurnost. Ljudi koji žele investitrati u RS-u žele znati da je ono što kupuju u skladu sa zakonom“, naglasio je Šmit.

„Dodik sebe i celu RS dovodi u nezgodnu poziciju“

Vlasti Republike Srpske, predvođene Miloradom Dodikom ubrzo su reagovale na Šmitovu odluku, naglašavajući da ona neće biti poštovana u RS. Dodik je, čak, Šmitu poručio da mu je istekao godišnji odmor i da može da se vrati u Nemačku.

„Oni (vlasti Republike Srpske prim.aut), Šmitu ne daju legitimitet jer Kina i Rusija nisu glasale za njega u Savetu bezbednosti. Ako se neko kune u Dejton, kao što to radi Dodik, treba da zna da u izvornom Dejtonu postoji Ustavni sud, a njegova presuda kaže da RS mora da donese Zakon o državnoj imovini. Oni tu odluku negiraju, već se pozivaju na to da je sve na teritoriji RS njihovo“, istakla je Cenićeva.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iako su drugi članovi Predsedništva BiH pozdravili Šmitovu odluku, Dodik ostaje pri stavu da ne priznaje bilo kakvo delovanje visokog predstavnika. To će se, smatra naša sagovornica, loše odraziti po samog Dodika, ali i po Republiku Srpsku.

„Mogu da nastave i negiraju odluku Šmita. Dodik je prilično nediplomatski rekao da Šmit može da ide kući i kupi kartu u jednom pravcu za Nemačku, da ga se to ne tiče. Mislim da sebe i čitavu RS dovodi u nezgodnu poziciju. Neću da diskutujem o legtimitetu visokog predstavnika samo zato što Rusija i Kina nisu glasale za njega, ali postoji Ustavni sud i njegove odluke koje ja neću da negiram. Ako Dodik već smatra da Dejton treba da opstane, onda treba da poštuje sve odluke Ustavnog suda, a ne samo onda kako mu to odgovara“, zaključuje ona.

BONUS VIDEO Dodik i Cvijanović o sankcijama Velike Britanije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar