Foto: Twitter/U.S. Embassy Kyiv

Prva pošiljka paketa bezbednosne podrške Ukrajini u vrednosti od 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopštila je tada američka ambasada.

Isporuka je usledila nakon posete američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Kijevu ove nedelje usred zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog desetina hiljada ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom. Rusija poriče planiranje nove vojne ofanzive.

Pročitajte još:

„Smrtonosna bezbednosna pomoć“

Paket pomoći od 200 miliona dolara odobrio je Vašington u decembru.

„Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u njihovim stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije“, navodi se na Fejsbuku.

U saopštenju se navodi da pošiljka sadrži „smrtonosnu bezbednosnu pomoć i municiju namenjenu ukrajinskim braniocima“.

Ukrajinski ministar odbrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

„Kao što je predsednik Bajden rekao predsedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, Amerika će pružiti pomoć Ukrajini i poslati joj još više odbrane“, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Kijevu.

Ukrajinski predsednik zahvalio Bajdenu na „vojnoj pomoći bez presedana“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je juče u tvitu da je zahvalan predsedniku SAD Džou Bajdenu na diplomatskoj i vojnoj pomoći bez presedana.

Sjedinjene Države su poslednjih nedelja bile angažovane u diplomatskim aktivnostima sa Rusijom po pitanju Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu, koju je izvršila invaziju 2014. godine i pripojila Krim. Rusija to poriče, ali kaže da bi mogla da preduzme vojnu akciju na neodređeno vreme ako se ne ispune bezbednosni zahtevi.

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je ove nedelje razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o razgovorima sa Rusijom. „Dobro je znati da diplomatski put kontakata sa Rusijom ostaje aktivan“, napisao je Kuleba u tvitu.

Rusija je juče najozbiljnije zapretila Zapadu

Rusija je juče zapretila Zapadu „najozbiljnijim posledicama“ ako nastavi da ignoriše svoju „legitimnu zabrinutost“ o vojnim pojačanjima SAD i NATO-a u Ukrajini i na ruskim granicama. Taj stav je prenet Blinkenu, koji se u petak u Ženevi sastao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

„Entoni Blinken je jasno obavešten da će dalje ignorisanje legitimnih zabrinutosti Rusije, prvenstveno zbog toga što SAD i njeni saveznici u NATO-u vojno koriste teritoriju Ukrajine, imati najozbiljnije posledice u kontekstu raspoređivanja velikih snaga i sredstava Alijanse u blizini naših granica. rekao.

Na sastanku je Rusija takođe insistirala na „uspostavljanju direktnog dijaloga“ između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine, gde je u ratu 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi.
Generalni sekretar UN: Siguran sam da neće biti invazije, nadam se da sam u pravu

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je sinoć da je „siguran” da se ruska vojna invazija ili upad u Ukrajinu „neće desiti” i izrazio želju da se diplomatskim putem reši aktuelna kriza između Rusije i SAD.

„Ne bi trebalo da bude vojne intervencije“, rekao je generalni sekretar na konferenciji za novinare.

„Siguran sam da se to neće dogoditi“ i „Čvrsto se nadam da sam u pravu“, dodao je.

„Mislim da je diplomatija način za rešavanje problema“, rekao je Antonio Gutereš, upozoravajući da „najgore“ treba „sprečiti“.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da njegov ruski kolega Vladimir Putin, koji je okupio vojsku duž granice sa Ukrajinom, ne želi „rat velikih razmera“. Ali „mislim da će na ovaj ili onaj način ući” u Ukrajinu, „nešto će morati da se uradi”, dodao je on, bez daljih detalja.

Rusija kaže da ne planira vojnu intervenciju u Ukrajini, iako je rasporedila trupe i oružje duž granica dve zemlje.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima čekaju ishod pregovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram