Foto: EPA-EFE/ALEXANDER USENKO

Ruski parlament sledeće nedelje održaće raspravu o tome da li Rusija traba da prizna Donjeck i Lugansk, dva proruska otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, kao nezavisne države, rekao je u petak predsednik veća Vjačeslav Volodin, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:

Volodin, predsednik donjeg doma parlamenta Državne dume, objavio je ovu informaciju nekoliko sati uoči današnjih razgovora u Ženevi između američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Glavna tema susreta bila je upravo Ukrajina i tenzije na granici sa Rusijom, gde se i nalaze pomenuti regioni.

Nagomilavanje ruskih trupa u blizini Ukrajine izazvalo je zabrinutost zapadnih zemalja da bi mogao da izbije rat između bivših sovjtskih suseda, čiji su odnosi zahladneli od aneksije Krima i pobune na istoku Ukrajine 2014. godine.

Zvanično priznanje samoproglašene Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike u Donbasu, na istoku Ukrajine, smatra se jednim potencijalnim korakom koji bi Putin mogao da preduzme ako ne uspe da obezbedi bezbednosne garancije koje traži od Zapada.

Foto: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Volodin je u izjavi objavljenoj na njegovom nalogu na Telegramu, rekao da je doneta odluka da se dodatno ispita nacrt parlamentarne rezolucije koji je u sredu podnelo 11 poslanika – uključujući lidera Komunističke partije Genadija Zjuganova – u kojem se kaže da Rusija treba da zvanično prizna dva regiona kao nezavisne države kako bi „zaštitila svoje stanovnike od spoljnih pretnji“.

Volodin je rekao da je vladajuća Putinova partija Jedinstvena Rusija zabrinuta za bezbednost Rusa koji žive u dve otcepljene oblasti. Moskva je podelila preko 600.000 ruskih pasoša građanima na istoku Ukrajine od 2014. godine.

„Dostavljano pitanje je veoma ozbiljno i odgovorno“, rekao je Volodin.

On je rekao da bi stoga bilo ispravno da se o tome sledeće nedelje raspravlja među liderima glavnih partija zastupljenih u parlamentu, a zatim i u vladajućem savetu Dume koji odlučuje o rasporedu i obimu posla.

„Vidimo da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ignoriše mirovne sporazume iz Minska. NATO želi da okupira Ukrajinu. Obe stvari mogu rezultirati tragedijom. Ne smemo dozvoliti da se to dogodi“, rekao je Volodin.

BONUS VIDEO: Ukrajinci u rovovima čekaju ishod pregovora

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar