Foto: EPA/PAUL BUCK

Španski parlament danas je odobrio eutanaziju čime će ta zemlja postati jedna od malobrojnih u svetu koje dopuštaju da pacijenti sa neizlečivom bolešću dobrovoljno izaberu smrt kako bi okončali patnju.

Pročitajte još:

Zakon, koji je jedan od prioriteta vlade socijalističkog premijera Pedra Sančesa, stupa na snagu u junu, a usvojio ga je donji dom parlamenta velikom većinom od 202 poslanika od ukupno 350.

Ministarka zdravlja Karolina Darijas izjavila je da Španija tim zakonom ide ka „humanijem i pravednijem društvu“ i dodala da je to važno za ljude koji podnose „velike patnje“.

Španija je u Evropi četvrta zemlja koja će legalizovati eutanaziju, posle Holandije, Belgije i Luksemburga. Portugalski parlament je krajem januara glasao za takav zakon, ali je Ustavni odbacio tekst koji će biti upućen na doradu.

Prema španskom zakonu, eutanazija će biti moguća u dva slučaja. Da lekar ili negovatelj prouzrokuje smrt pacijenta ili da pacijent sam uzme propisanu dozu proizvoda kako bi izvršio „samoubistvo uz medicinsku asistenciju“.

Foto: Shutterstock

Zakon predviđa da svaka osoba koja ima ozbiljnu i neizlečivu bolest ili hronične bolove koji je dovode u situaciju nesposbnosti, može da podnose zahtev medicinskoj struci za eutanaziju u cilju da izbegne „nepodnošljivu patnju“.

Međutim, postoje strogi uslovi za primenu eutanazije. Osoba treba da bude „svesna i sposobna“ kad podnosi takav zahtev. Zahtev treba da bude u pisanom obliku „bez uticaja spolja“ i obnovljen 15 dana kasnije.

Lekar može da odbije zahtev ako proceni da kriterijumi nisu ispunjeni. Procenu lekara treba da potvrdi još jedan lekar, a potom i lekarska komisija.

Pored toga, lekar ili drugi zdravstveni radnik, može da podnese „prigovor savesti“ ili da odbije da učestvuju u postupku eutanazije.

Ispred parlamenta je održan skup pristalica eutanazije.

Eutanaziji se u Španiji protive desničarke stranke i katolička crkva.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram