Foto:Vesna Lalić

Holandska vlada odobrila je preporuku da se dozvoli eutanazija smrtonosno bolesne dece između jedne i 12 godina.

Pročitajte još:

Ministar zdravlja Hugo de Jonge izjavio je da će ova promena sprečiti da neka deca „beznadežno i nepodnošljivo pate“.

Eutanazija je trenutno legalna u Holandiji za decu stariju od 12 godina, a da bi se izvela potrebno je odobrenje i pacijenta i roditelja. Legalna je i za bebe mlađe od godinu dana, uz pristanak roditelja, podseća BBC na srpskom.

Šta se desilo?

Pitanje eutanazije u proteklom periodu izazivalo je veliku buru i višemesečne, žestoke debate među četvoročlanom vladajućom koalicijom. Toj ideji su se protivile i opozicione konzervativne stranke.

Ipak, De Jonge je, nakon što je vlada odobrila uvođenje eutanazije i za taj uzrast dece, saopštio da će biti doneti novi zakoni koji regulišu to pitanje.

„Istraživanje je pokazalo da postoji ta potreba među doktorima i roditeljima dece sa neizlečivim bolestima, koja beznadežno i nepodnošljivo pate i umreće u bliskoj budućnosti“, naveo je De Jonge u pismu upućenom parlamentu. Istraživanje pokazuje da bi takva procedura godišnje bile primenjena na između petoro i desetoro dece, dodao je on.

Zakoni

Aktuelni zakoni to ne omogućavaju, rekao je ministar zdravlja. Ipak, doktori bi sada bili krivično gonjeni ukoliko bi izvršili eutanaziju nad detetom uzrasta do 12 godina.

Budući zakon će takođe tražiti pristanak roditelja da bi eutanazija bila izvršena. Pacijent će takođe morati da trpi „nepodnošljivu i beznadežnu bol“, a najmanje dva doktora moraju da pristanu na proceduru.

Očekuje se da promena bude doneta u narednih nekoliko meseci.

Istorijat

Eutanazija i asistirano samoubistvo su legalni u Holandiji od 2002. godine, a susedna Belgija je istu odluku donela šest meseci kasnije. To su prve dve zemlje sveta koje su počele to da primenjuju, ali pod veoma strogim uslovima.

Belgija je potom 2014. prva dozvolila eutanaziju smrtno bolesne dece koja trpe velike bolove, a takođe je neophodna saglasnost roditelja. Holandija je ubrzo uvela isto pravilo za decu stariju od 12 godina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram