Foto:felipe caparros cruz / Alamy / Alamy / Profimedia

Francuz Alan Kok je nameravao da se na Fejsbuku uživo prenosi trenutak njegove smrti jer je predsednik odbio njegov zahtev za eutanaziju. Iz Fejsbuka su poručili da će ga odmah sprečiti u toj nameri.

Nezadovoljan zbog odluke francuskog predsednika, 57-godišnji Kok odbija da izima hranu i piće, prenosi Dojče vele.. Njemu je dijagnostikovano degenerativno obolenje koje mu već 34 godine stvara velike zdravstvene probleme.

Preko Fejsbuka je poručio da želi da umre i da želi da „počiva u miru“. Naveo je da poslednje trenutke svog života želi uživo prenosina spomenutoj društvenoj mreži.

Međutim, portparol Fejsbuka je za Agenciju Frans Pres izjavio da to neće biti moguće.

„Uprkos tome što poštujemo njegovu odluku da ukaže javnosti na kompleksnost ovog pitanja, naši eksperti su nam sugerisali da moramo da preduzmemo mere kojima ćemo onemogućiti prenos uživo. Naša pravila ne dozvoljavaju prenos samoubistva“, rekao je on.

Kok, koji živi u Dižonu, nazvao je ovu odluku „nepoštenom diskriminacijom“ koja „narušava slobodu izražavanja“.

On već dve godine leži u krevetu i živi u bolovima. U julu ove godine je poslao pismo predsedniku Emanuelu Makronu u kojem je zahtevao da mu omogući sedative kojima će okončati svoj život. To se nije desilo.

U odgovoru mu je Makron istakao da to nije moguće uraditi u Francuskoj jer je eutanazija nezakonita. Zakoni u ovoj zemlji nalažu da je duboka sedacija moguća samo u slučaju neizlečive bolesti. Kok želi da se to promeni i da ljudi poput njega mogu umreti, kako je kazao, dostojanstveno.

U Belgiji, Luksemburgu i Holandiji, eutanazija je zakonski dozvoljena.