Vladimir Putin Foto: Tanjug/Kirill Kazachkov/Roscongress Foundation via AP

Rusija želi da Kamala Haris pobedi na predsedničkim izborima u SAD, rekao je predsednik Vladimir Putin u četvrtak u očigledno ironičnom komentaru, navodeći njen "zarazni" smeh kao razlog da mu se više dopada nego Donald Tramp.

Putin je to govorio dan nakon što je Ministarstvo pravde SAD optužilo dvojicu ruskih medijskih rukovodilaca zbog navodne ilegalne šeme da se proruskom propagandom utiče na novembarske izbore.

Lider Kremlja je ranije ove godine, pre nego što se predsednik Džo Bajden povukao iz trke – takođe sa očiglednom ironijom – rekao da mu je draži od Trampa jer je Bajden bio predvidljiviji političar „stare škole“.

Upitan kako sada gleda na izbore, Putin je na ekonomskom forumu na ruskom dalekom istoku rekao da je to izbor američkog naroda.

Pročitajte još:

Ali on je potom dodao da, pošto je Bajden preporučio svojim pristalicama da podrže Harisovu, „mi ćemo učiniti isto, podržaćemo nju“.

“ Ona se toliko ekspresivno i zarazno smeje da to znači da je sa njom sve u redu“, rekao je Putin i dodao da to možda znači da će se uzdržati od daljih sankcija Rusiji.

„Na kraju krajeva, izbor je na američkom narodu i mi ćemo poštovati taj izbor“, dodao je on. „Što se tiče favorita, nije na nama da to određujemo. To je, ipak, izbor američkog naroda“.

Američke obaveštajne agencije veruju da Rusija želi Trampovu pobedu jer je manje posvećen podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Ali Putin je rekao da je Tramp, kao predsednik, uveo više sankcija Rusiji nego bilo ko u Beloj kući pre njega.

Kremlj je ranije sa oprezom reagovao na vesti o Harisinoj predsedničkoj kandidaturi.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u julu rekao: „U ovom trenutku ne možemo da procenimo potencijalnu kandidaturu gospođe Haris sa stanovišta naših bilateralnih odnosa jer do sada nije primećen njen doprinos našim bilateralnim odnosima.
„Bilo je izjava koje su bile prepune retorike prilično neprijateljske prema našoj zemlji, ali njeno delovanje u odnosu na bilateralne odnose ne dolazi ni pod znakom plus ni minus.

„Napad na Kursk nije uspeo“

Ruski predsednik  je rekao da ukrajinski upad u rusku Kursku oblast nije uspeo da zaustavi napredovanje ruskih snaga u Donbasu već je oslabio ukrajinske odbrambene položaje uzduž fronta, što je pomoglo snagama Moskve.

Putin je govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da ruske snage izbacuju ukrajinske vojnike iz Kurske oblasti, gde su 6. avgusta započeli najveći napad na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata.

Premestivši velik broj obučenih vojnika u rusku pograničnu regiju, Ukrajina je oslabila vlastitu odbranu i omogućila Rusiji da ubrza svoje napredovanje na istoku Ukrajine, kazao je.

„Cilj neprijatelja je bio da nas učini nervoznima i zabrinutima te da premestimo vojnike iz jednog sektora u drugi i zaustavimo našu ofanzivu u ključnim područjima, primarno u Donbasu. Je li to uspelo? Nije“, poručio je Putin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare