vakcina slovenija
Ilustracija; Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Od polovine avgusta Slovenija ukida mogućnost besplatnog testiranja na koronavirus, u nastojanju da se poveća interes za vakcinaciju, a takvu najavu vlade pozdravila je i glavna epidemiološkinja Mateja Logar, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Testiranje ne pruža nikakvu zaštitu, zato je logičnije da se vakcinišu i možda će oni koji se sada testiraju radije odlučiti da se vakcinišu, kazala je u razgovoru za televiziju POP-TV direktorka vladinog stručnog tima za kovid-19.

Dodala je da je nedavno francuska vlada sličnom najavom postigla da se na vakcinaciju u nekoliko dana javi još dva miliona ljudi koji su ranije oklevali, i da Slovenija zaostaje sa kampanjom vakcinacije.

Računali smo da ćemo do početka leta vakcinisati barem 60 odsto odraslih, a sada smo na nešto više od trećine ukupne populacije koja je dobila potrebne doze.

Vakcinacija dece
Vakcinacija dece Foto:EPA-EFE/MACIEJ KULCZYNSKI

Za sada, Slovenija ne razmišlja o uvođenju novih restrikcija, ali će to biti potrebno ako bi na jesen došlo do povećanja obolelih na intenzivnim kovid odeljenjima, pa svako mora vakcinisanjem dati prilog održivosti zdravstvenog sistema, istakla je Logar.

Premijer Janez Janša je u četvrtak izjavio kako je došlo vreme za novu strategiju za ovladavanje epidemije jer je vakcinisano dovoljno, pa je sada na svakom građaninu odgovornost da zaštiti sebe i svoje bližnje, čime bi se izbegli i moguća nova zaključavanja u zimskom periodu koji se ne planiraju.

„Imamo dovoljno alata da izbegnemo nova zatvaranja društvenog života i ograničenja u kretanju. Vreme je da udružimo snage i postignemo što veću vakcinisanost stanovništva“, kazao je Janša na konferenciji za novinare.

vakcina moderna
Masovna vakcinacija u Vašingtonu Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Najavio je kako besplatno testiranje na koronavirus od sredine idućeg meseca više neće biti moguće, dok će oni koji su već vakcinisani moći da žive skoro bez ikakvih ograničenja i na jesen.

„Zašto bi oni koji su se vakcinisali plaćali testiranje onima koji ne žele da se vakcinišu“, retorički se upitao Janša, dodavši da je na besplatne testove do sada iz državnog proračuna, odnosno sredstava poreskih obveznika, potrošeno 60 miliona evra.

Bonus video: Treća doza vakcine protiv koronavirusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram