Foto:EPA-EFE/Spanish Ministry of Defense

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman najavio je danas da će Hrvatska primiti 20 Avganistanaca koji su radili u delegaciji Evropske unije u toj zemlji, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Evropska služba za spoljno delovanje pozvala je članice Unije da prihvate osoblje EU-a iz Avganistana, odnosno njih oko 500, rekao je Grlić Radman, prenela je Hina.

Reč je o prevodiocima, logističarima i njihovim porodicama.

„Hrvatska će prihvatiti 20 osoba. Oni su bili podrška našim snagama i naša dužnost i obveza je da ih zaštitimo“, rekao je ministar.

Dodao je da su ti Avganistanci prošli sve potrebne bezbednosne provere i testove za rad u institucijama, kao i da su visoko su obrazovani.

„To nisu neregistrovane osobe bez dokumenata već poznate osobe u sistemima naših institucija”, rekao je Grlić Radman.

Upitan koji je stav Hrvatske o međunarodnom priznanju novog režima u Avganistanu, Grlić Radman je rekao da će zvanični Zagreb “u tom pogledu slediti dogovore zemalja članica EU-a”.

Grlić Radman prisustvovao je juče sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica na kojem su, kako je rekao, razgovarali o potencijalnom migrantskom talasu.

Kako bi se sprečio taj ishod, ministar kaže da je “važno imati komunikaciju s talibanima, komunikaciju s trećim zemljama, susednim zemljama, koje bi takođe, prema njegovim rečima, trebalo da podnesu teret odgovornosti eventualnog migrantskog talasa.

“Ako talibani pokažu i dokažu da su spremni da poštuju vladavinu prava, ljudska prava, sigurno je da će to biti šansa za uspostavu saradnje”, rekao je Grlić Radman.

“Naravno da Hrvatska isto ne želi biti “hot spot“. Mi smo isto imali i imamo još uvek tzv. balkansku rutu (…) Vi znate koliko je to izuzetno zahtevan i izazovan posao, gde 6.500 hrvatskih policajaca čuva najdužu granicu EU”, rekao je Grlić Radman.

„Jednako smo zabrinuti kao i Grčka jer ne bismo htjeli doživjeti situaciju koja se dogodila 2015./2016.”, rekao je ministar.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)