Salman bin Abdulaziz Al Saud i Mohammed bin Salman Foto: Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz al-Saud izolovao se u severozapadnoj pustinji u svom kraljevstvu. Mediji pišu da je on u izolaciji već 482 dana, što je ponovo probudilo zabrinutost za njegovo zdravlje dok njegov sin Mohamed bin Salman, čeka da dobije presto, prenosi Biznis Insajder.

PROČITAJTE JOŠ:

Salman (85) je postao kralj 2015. godine, nakon smrti svog polubrata kralja Abdulaha, a od tada ga stalno prate glasine o lošem zdravlju.

Smatra se da ima preddemenciju, prema mišljenju nekoliko stručnjaka, i da je podvrgnut operaciji žučne kese u julu 2020. godine.

Pravo stanje oko njegovog zdravlja je strogo čuvana tajna. Advokati saudijskog kraljevskog suda 2015. godine su rekli za Vašington post da kralj „sigurno ne pati od demencije ili bilo koje druge vrste mentalne bolesti“, nakon što su mediji objavili tu tvrdnju, prenosi Biznis Insajder.

Posle operacije žučne kese, kralj Salman je 12. avgusta 2020. godine otišao u svoju palatu u Neomu, novorazvijenom regionu na Crnom moru, na odmor i relaksaciju, saopštila je zvanična saudijska novinska agencija. U to vreme Saudijska Arabija je doživela vrhunac pandemije po broju zaraženih od koronavirusa.

Mohamed bin Salman
Mohamed bin Salman Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN / POOL

Kralj Salman je ostao u Neomu, a sastanke je održavao preko video veze.

„On je u Neomu, jer je to najbezbednije mesto, pošto mu je ograničen pristup. Oni su veoma oprezni, jer žele da on i dalje živi“, rekao je za Biznis Insajder Bernard Hejkel, vodeći stručnjak za saudijsku politiku na Univerzitatu Prinston.

Iako je kralj povučen, on ima najbolju medicinsku negu koju novac može da kupi. Kralja neguje više od desetine medicinskih stručnjaka sa klinike u Klivlendu, rekla je za Biznis Insajder osoba koja poznaje dešavanja oko kralja Saudijske Arabije.

Ta klinika brine o mnogim članovima svetske elite od 1980-tih, među kojima je Donald Tramp, ali i drugi članovi saudijske kraljevske porodice.

Kralj Salman Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

Spekulacije da bi kralj Salman uskoro mogao da umre ponovo se spominju, rekao je Hejkel.

Očekuje se da će prestolonaslednik Mohamed bin Salman (MBS) preuzeti tron nakon smrti svog oca.

Kao i njegov otac, i MBS se drži podalje od vreve Rijada, pa većinu vremena provodi ili u svojoj palati u Neomu ili na svojoj jahti usidrenoj u Crvenom moru, piše Vol Strit Žurnal.

MBS je eliminisao sve pretnje njegovoj vladavini

MBS je već de fakto vladar Saudijske Arabije, a realnost je da će se malo toga promeniti u pogledu svakodnevnog upravljanja zemljom i kada zvanično postane kralj.

Kralj Salman Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Otkako je postao prestolonaslednik u junu 2017. godine, MBS je bio zauzet preuređivanjem Saudijske Arabije reformisanjem ekonomskog, zabavnog i turističkog sektora. Mnogo prethodni prestolonaslednici u Saudijskoj Arabiji su posedovali veliku moć, ali ih je MBS sve nadmašio u smislu svojih ambicija i uticaja.

Međutim, deo razloga zašto se MBS ne suočava sa javnim protivljenjem u svojoj zemlje jeste taj što se obračunao sa svima koji bi mogli da mu predstavljaju problem.

Prestolonaslednik je bio omiljen u društvu, ali njegova budućnost u borbi za tron bila je neizvesna.

Zapadni političari su u početku bili impresionirani mladim princom. Bez problema se rukovao sa američkim ženama i gledao ih u oči, što i nije čest slučaj sa saudijskim monarsima. Jednom je tokom sastanka sa bivšim američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem seo za klavir i počeo je da svira.

Na ekonomskom frontu, Mohamed bin Salman je po dolasku na poziciju prestolonaslednika najavio značajne promene saudijske ekonomije. Tu je na prvom mestu bio program nazvan Vizija 2030 koji ima za cilj da okonča oslanjanje kraljevstva na naftu.

Pored toga, novi planovi uključuju zagovaranje da žene imaju značajnije ekonomske uloge kao i zagovaranje delimične privatizacije državne naftne kompanije. Saudijska Arabija je, takođe, početkom juna 2018. izdala prvih deset vozačkih dozvola ženama. Pod njegovim rukovodstvom Saudijska Arabija je dobila prvu ambasadorku u Vašingtonu.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Zatvaranje saudijskih prinčeva

Nekoliko meseci nakon što je postao prestolonaslednik, u novembru 2017. privedeno je oko 200 prinčeva, bivših ministara, nekadašnjih zvaničnika i preduzetnika u akciji protiv korupcije. Uhapšeni su pritvoreni u hotel Ric-Karlton u Rijadu i u nekim slučajevima zadržani mesecima. Mnogi su protumačili ovaj potez kao nastojanje prestolonaslednika da ojača svoju moć.

„Svako od njih je prošao isti protokol. Skinuli su ih do gole kože, obavili lekarski pregled i strpali u sobu. Imali su TV, mogli su i da naručuju šta god su hteli, samo što nisu mogli nigde da odu“, rekao je jedan Saudijac iz Vašingtona koji je sve vreme bio u kontaktu sa pritvorenim osobama.

Mnogi od uhapšenih su platili ogromne sume kako bi ih pustili. Nije bilo suđenja, advokata, dokumenata… Sve je teklo vrlo glatko po principu – plati i slobodan si! To je izazvalo veliku paniku među saudijskim milionerima koji su počeli da sakrivaju novac po stranim bankama.

U septembru 2018. saudijski tužioci su najavili kaznu do pet godina zatvora za bilo koga ko podeli bilo šta na društvenim mrežama za šta vlasti smatraju da utiče na javni red i moral.

Foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK

Ipak, piše BBC, mladi princ se ne izvinjava za svoje postupke. U jednom od intervjua je priznao da se veliki broj ljudi nalazi iza rešetaka, ali da je to cena koju je neophodno platiti kada prolaze kroz tako snažan program reformi.

Ubistvo novinara Kašogija

Ipak bistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, kritičara njegove politike ugrozilo je sliku MBS-a kao reformatora i modernizatora.

Nakon brojnih kontradiktornih izjava o smrti novinara, iz Rijada je saopšteno da je Kašogi ubijen. Ubistvo je potreslo Kraljevski sud i naštetilo reputaciji 34-godišnjeg prestolonaslednika. Kašogi je bio blizak kraljevskim krugovima pre nego što je postao kritičar mladog princa.

Suđenje za 11 optuženih u Saudijskoj Arabiji odvijalo se u tajnosti, a mnogi smatraju da je ubistvo naložio upravo Mohamed bin Salman.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare