Foto: Printscreen/CNN, Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Hisa Al-Muzaini, ćerka bivšeg obaveštajnca Saudijske Arabije koji je optužio princa bin Salmana da je hteo da ubije kralja Abdulaha, otkrila je za CNN da njena porodica trpi velike pritiske, da su njeni rođaci hapšeni, a muž lišen imovine. Sve to je, kaže, posledica činjenice da njen otac „zna neke stvari“ o kontroverznom princu koje bi mogle da ga koštaju prestola.

PROČITAJTE JOŠ:

Hisa Al-Muzaini rekla je za američki mediji da su prestavnici saudijske vlade pokušali da je namame u isti konzulat u Istanbul u kojem je 2. oktobra 2018. godine ubijen novinar Džamal Kašogi.

„Srećna sam što nisam otišla, inače moja deca ne bi imala majku i oca“, rekla je i dodala da je to samo jedna u nizu pretnji kojima je izložena njena porodica u Saudijskoj Arabiji.

Pomenute optužbe njena porodica iznela je i u građanskoj tužbi podnetoj ranije ove godine u kojoj se navodi da je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman „pokušao da namami ćerku dr Sada, u saudijski konzulat u Istanbulu“.

Istovremeno, njen otac Sad Al-Džabri vodi građansku parnicu u Vašingtonu tvrdeći da je bin Salman poslao tim ubica u Kanadu, gde on i njegova ćerka žive u egzilu, ali da su oni presretnuti i deportovani.

U intervjuu za CBS, Al-Džabri koji je ranije bio savetnik bivšeg prestolonaslednika Mohameda bin Najefa pre nego što je svrnut 2017. godine, ponovio je te optužbe protiv Mohameda bin Salmana i tvrdio je da je zatvorio njegovo dvoje dece Saru i Omara u Saudijskoj Arabiji.

Oni su lažno optuženi za pranje novca i osuđeni. „Hjuman Rajts Voč“ navodi da je reč o očiglednom pokušaju da se Al-Džabri prinudi da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Al Muzaini ponovila je navode svog oca i dodala da je njen muž otet.

„Živimo noćnu moru u stvarnom životu poslednje četiri godine. Zamislite sebe – vaš otac je na meti odreda ubica, vaš brat i sestra su zatvoreni i optuženi za stvari koje nisu uradili, a vaš muž je otet i mučen“, rekla je ona.

Njen suprug Salem je uhapšen prošle godine. Al Muzaini je rekla da njen muže ranije bio prisiljen da se odrekne sve imovine i bogatstvo kako bi bio na slobodi nakon što je zatočen u hotelu sa pet zvezdica „Ric Karlton“ 2017. godine, kada je prestolonaslednik priveo 200 članova saudijske kraljevske porodice, zvaničnika i rukovodilaca u ime tadašnje antikopcionaške akcije.

Istakla je da trenutni tretman koji imaju njen brat i sestra „lična osveta MBS-a protiv njenog oca“. Istakla je da se Bin Salman plaši onoga što njen otac zna i da informacije koje njen otac ima mogu da predstavljaju barijeru između bin Salmana i prestola.

„Živimo u strahu. Uvek gledamo preko ramena. Ne osećamo se bezbedno. Ne znam kako da se osećamo bezbedno kada ovakvi ljudi jure članove porodica i šalju odrede smrti i ubijaju ljude po ambasadama i konzulatima“, navela je.

U izjavi dostavljenoj CBS-u Saudijci su negirali optužbe i nazvali Al-Džabrija „diskreditovanim bivšim zvaničnikom vlade sa dugom istorijom izmišljanja i stvaranja ometanja da bi sakrio finansijske zločine koje je počinio“.

Al-Muzaini je apelovala na predsednika SAD-a Džozefa Bajdena da interveniše u ovom slučaju i pomogne im da „spasu i spoje svoju porodicu“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar