Mardžori Tejlor Grin Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Kada je pre nekoliko godina Stiv King, bivši republikanski kongresmen iz Ajove u jednom intervjuu rekao: "Beli nacionalisti, zapadna civilizacija - zašto je to uvredljivo", američka Republikanska partija momentalno ga se odrekla, a King je potonuo u zaborav i više nije brukao kolege koji više vole da njihova rasistička demagogija bude upakovana u oblandu pristojnosti.

Pročitajte još:

Standardi su se sada promenili. Kongresmenka iz Džordžije Mardžori Tejlor Grin zatucana je isto kao i King i nema filtere. Poznata je njena teorija da je šumske požare u Kaliforniji izazvao svemirski laser koji kontrolišu jevrejski bankari. To nije bio prvi izlet Grinove u antisemitizam. Žena je 2018. podelila ozloglašeni fašistički snimak u kojem tvrdi da „cionisti kuju zavere da promovišu imigraciju i mešanje rasa“.

Ne tako davno, Grinova se sastala sa ultradesničarkom iz Britanije Kejti Hopkins koja je migrante predstavila kao „bubašvabe“ i poručila da je nije briga ako umru. Grinova joj je tada rekla: „Mnogo bih volela da mogu da te menjam za neke naše bele ljude koji uopšte ne cene našu zemlju“.

Rezultate izbora 2018. opisala je kao „islamsku invaziju na našu vladu“, a masovnu pucnjavu i ubistvo u Parklandu i Sendi Huk školi kao „prevaru“. Jednog od preživelih pucnjave u Parklandu je čak i maltretirala.

Mardžori Tejlor Grin Foto: EPA-EFE/ERIN SCOTT / POOL

Ironično je i tužno što su ove sedmice republikanci u Predstavničkom domu Kongresa razmatrali kažnjavanje jedne istaknute žene u svojim redovima, i to ne Grinove već Liz Čejni iz Vajominga koja je glasala za opoziv bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog njegove uloge u neredima u Kapitolu početkom januara.

Baza Republikanske stranke

Čejni jeste trn u oku, Grinova nije jer predstavlja bazu stranke. Poražavajuće je što su njene vatrene pristalice sledbenici QAnona i drugih teorija zavere i mnogi veruju da demokrate kontroliše Satana.

Neki pristojni republikanci misle da je ovonedeljno glasanje borba za dušu stranke. Predstavnik Adam Kinzinger koji je kao i Čejnijeva glasao za Trampov opoziv, nedavno je pokrenuo kampanju borbe protiv snaga koje su dovele do uspona Grinove i haosa u Kapitolu. „Došlo je vreme da izaberemo kakvu partiju želimo“, rekao je on u uvodnom snimku. Problem je što su republikanci već izabrali.

 

Jedan republikanski predstavnik u Arizoni retvitovao je poruku aktiviste koji je rekao da će rado „dati svoj život“ kako bi promenio ishod izbora uz komentar „on je spreman, a vi?“ Republikanci iz Oregona su upad u Kapitol, kada je pet osoba stradalo, nazvali lažnim napadom. Republikanci iz Teksasa usvojili su QAnonov slogan „Mi smo oluja“ kao svoj moto. Predsedavajući republikanaca iz Vajominga, koji je prisustvovao Trampovom skupu 6. januara, rekao je da je otvoren za secesiju.

Grinova nije otpadnik u stranci. Kinzinger jeste, piše Njujork tajms.

Propuštena prilika

Američki konzervativizam – naročito onaj evangelistički – decenijama u svoji redovima neguje stav da je Biblija alfa i omega svega. A ako već verujete u kreacionističke teorije i da elite lažu o poreklu života na Zemlji, onda vam ne treba mnogo da poverujete da ne postoji smrtonosni virus.

Ako smatrate da je vaša istorija revizionistička verzija hriščanske desnice gde je Bog Ameriku poklonio vernima, onda će vam pluralizam biti krađa prava stečenog rođenjem. Ako verujete da je poslednji demokratski predsednik bio nelegitimno izabran, onda nije teško verovati da su se mračne sile urotile da dovedu još jednog ilegalnog predsednika na čelo SAD.

U jednom trenutku posle haosa na Kapitolu, činilo se da su republikanci spremni da se povuku od onoga što su stvorili. Taj trenutak je brzo prošao zahvaljujući liderima koji su se previše plašili da prkose svojim pristalicama. Senator Mič Mekonel u početku je bio spreman da glasa protiv Trampa na suđenju u Senatu samo da bi kasnije uskočio sebi u usta i rekao da je to suđenje neustavno.

Foks Njuz, svesni gde žive, ratosiljali su se većine pravih novinara i udarni termin dali teoretičarki zavera Mariji Bartiromo.

Glasanje

Politiko je početkom sedmice objavio da će, ako republikanci ne ukinu sve povlastice Grinovoj i ne izbace je iz komiteta Kongresa, demokrate to pokušati da urade, samo da bi dan kasnije preneo da se Grinova sastala sa liderom republikanaca u Senatu Kevinom Mekartijem koji joj je ponudio opcije: da se odrekne QAnona i izvini za sve uvredljive teorije zavere koje je zagovarala i sve pozive na nasilje nad demokratama. Grinova je trebalo da podnese ostavke na sve funkcije kako bi poštedela kolege glasanja o tome.

Mardžori Tejlor Grin Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Iz sveta i regiona čitajte:

Sastanak nije prošao kako se Makarti nadao budući da se posle sastanka sa Grinovom vođa manjine u Donjem domu sastao sa kongresmenima i liderom demokrata Stenijem Hojerom u pokušaju da postignu neki sporazum i spasu republikance sramote. Za sada nije jasno da li je Hojer pristao.

U međuvremenu, oglasio se i Mič Mekonel koji je rekao da „ludačke laži i teorije zavere“ koje Grinova izbacuje predstavljaju „rak“ za Republikansku stranku.

„Osoba koja je aludirala da nijedan avion nije pogodio Pentagon 11. septembra, da su užasni napadi po školama lažirani, da su Klintonovi srušili avion Dž.F.K.-a ne živi u realnosti. To što ona priča nema nikakve veze sa izazovima sa kojima se američke porodice suočavaju niti sa našom strankom“, rekao je on.

Uprkos strahovanjima mnogih, republikanci su donekle ove sedmice uradili pravu stvar – nisu izbacili Čejnijevu iz stranke, a 11 republikanaca je glasalo u Predstavničkom domu da se Grinovoj ukine članstvo u svim komitetima Kongresa. Koliko će to uticati na GOP da se probude i shvate koga imaju u redovima ostaje da se vidi, naročito posle izveštaja da je na privatnom sastanku republikanaca, Grinova dobila stajaće ovacije jer se izinila zbog svojih veza sa QAnonom i negiranja napada na SAD i pucnjava po školama.

Nekoliko sati kasnije, uskočila je sebi u usta objavivši post na društvenim mrežama gde stoji sa puškom ispred takozvane „Ekipe“ demokratskih kongresmenki na čelu sa Aleksandrijom Okasio-Kortez, uz natpis „najgora noćna mora Ekipe“.

Toliko od  pokajanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar