Foto:EPA EFE; AL DRAGO ; RICHARD ELLIS; Carolyn Kaster ;GREG NASH ;JIM YOUNG

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp bacio je dugu senku na republikansku partiju. Tramp je već najavio da će se kandidovati na izborima 2024. i teško je zamisliti da bi bilo ko drugi mogao da dobije nominaciju republikanaca. Ali...

Pročitajte još:

Iako je Tramp izgubio na predsedničkim izborima za 7 miliona glasova, on je daleko najpopularnija figura u zemlji među republikanskim biračkim telom. U stanju je da prikupi ogromna sredstva – mesec dana pred izbora prikupio je 170 miliona dolara – i ume da koristi pažnju medija bolje nego bilo ko drugi. A u stanju je i da okupi ekstremnu grupu ljudi – što se videlo u prošlonedeljnom napadu na Kapitol.

Ali… Tramp će imati 78 godina u vreme sledećih izbora u SAD. Narednih godina će biti pod velikim finansijskim pritiskom budući da će neki veliki i stari dugovi doći na naplatu. Sasvim sigurno će i dalje puniti medije ali ipak, piše Hil, postoje solidni razlozi zašto se možda neće ponvo kandidovati.

Šuška se da bi neko od Trampove dece, možda najstarija ćerka Ivanka, moglo da uđe u političku arenu, ali postoje i neki, mnogo ozbiljniji kandidati republikanaca koji bi svoju šansu mogli da imaju 2024.

Niki Hejli

Foto: EPA-EFE/MAGALI GIRARDIN

Hejli je bila guvarner Južne Karoline kada ju je Tramp postavio za američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama. Na tom položaju je bila gotovo dve godine.

Jasno je zašto je Hejli siguran izbor. Saradnja sa Trampovom administracijom znači da može da računa i na podršku Trampovih pristalica. Istovremeno, ima kvalitete koji bi mogli da budu privlačni stanovnicima predgrađa koji su okrenuli leđa Trampu u novembru.

Hejli je mejnstrim, poslovni republikanac.I ona je, kao i Tramp, privlačila pažnju medija – bila je prva žena i obojena osoba na čelu Južne Karoline. Njeni roditelji su imigranti iz indijskog Pundžaba.

Ted Kruz

Foto: EPA-EFE/GREG NASH

Senator Ted Kruz iz Teksasa bio je glavni rpeublikanski protivkandidat Trampu na izborima 2016. Ta izborna trka bila je obeležena salvom uvreda koju su dvojica republikanaca uputila jedan drugom. Tramp je u svom maniru izvređao Kruzovu suprugu i aludirao da je njegov otac nekako bio umešan u ubistvo Kenedija.

Kruz mu je uzvratio nazvavši ga „nemoralnim patološkim lažovom“ i „bednom kukavicom“ i odbio je da podrži njegovu nominaciju na konvenciji republikanaca. Međutim, nešto se tada promenilo i Kruz je postao strastveni pristalica Trampa, izgradivši na Tviteru imidž vrlo ratobornog tipa iz Teksasa.

Za razliku od Trampa za koga mnogi konzervativci u stranci misle da nije ideološki 100 posto njihov, kod Kruza te sumnje nema. Njegovi kritićari kažu da mu je glavna mana što nije mnogo dopadljiv, ali to ne znači da neće biti na listi GOP-a na narednim izborima.

Džoš Hauli

Foto:EPA-EFE/Carolyn Kaster

Senator iz Misurija već je najavio da će podržati Trampa 2024. ako se on bude kandidovao. Ali, ako do toga ipak ne dođe, mnogi misle da bi Hauli bio savršen izbor za dežurnog populistu. Hauli je žestoki konzervativac kada je reč o pitanju imigracije i abortusa i držao je Trampu stranu kada je reč o trgovini i sukobima sa tehnološkim kompanijama. Ono što ga izdvaja je i njegova mladost, sa 40. on je najmlađi član američkog Senata.

Majk Pens

Foto:EPA-EFE/RICHARD ELLIS

Potpredsednik SAD lojalno je podržavao Trampa četiri godine samo da bi odlazećeg predsednika iznervirala njegova mlaka podrška u njegovim naporima da ospori rezultat izbora. Tramp je čak zatražio od Pensa da nekako ospori elektorske glasove iz nekoliko država, što potredsednik nije uradio ali je žestoko zakomplikovao njegov položaj na predstojećim izborima.

Sa jedne strane, on bi bio poznat kandidat zahvaljujući položaju na kome je sada ali je sa druge Pens po ponašanju i političkom stilu sušta suprotnost Trampu.

Tom Koton

Foto:EPA-EFE/AL DRAGO

Iz sveta i regiona čitajte:

Senator iz Arkanzasa je poput Kruza i Haulija, konzervativni „soko“ republikanske stranke. Iako je dobio drugi mandat kao senator, Koton je već krenuo sa ranom predizbornom kampanjom skupovima u Ajovi i Nju Hempširu.

Koton je veteran rata u Iraku i Avganistanu i, kao i svi konzervativci GOP-a, žestoki je protivnik abortusa i imigracione politike. Pažnju javnosti skrenuo je na sebe u junu kada je u jeku protesta u SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda napisao uvodnik za Njujork tajms pod naslovom „Pošaljite vojsku“ i pozvao vojsku i policiju da silom rasteraju demonstrante.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar