Foto: EPA-EFE/SID HASTINGS/ERIK S. LESSER/Rusty Jones / Zuma Press / Profimedia/EPA/TANNEN MAURY

Amerikanci osim predsednika biraju i svoje predstavnike u Kongresu. Ove godine tu je bilo nekih zanimljivih izbora.

Pratite američke izbore na našem blogu

Beskućnica u Predstavničkom domu

Americki izbori
Foto: REUTERS/Lawrence Bryant

Kori Buš, nekadašnja beskućnica i aktivista izabrana je za predstavnika prvog kongresnog distrikta Misurija u Predstavničkom domu američkog kongresa.

Bušova, koja je žestoki aktivista pokreta BLM (Black Lives Matter – „Životi crnaca su važni“) biće prva crnkinja koja će predstavljati svoju državu u Predstavničkom domu.

Transrodna osoba u Senatu

Foto: EPA/TANNEN MAURY

U Delaveru, transrodni aktivista i demokrata Sara Mekbrajd pobedila je u trci za državni Senat. Mekbrajdova je prva otvoreno transrodna osoba koja je postala državni senator.

„Mislim da današnji rezultati pokazuju ono što sam znala ceo život, a to je da su stanovnici ovog kraja fer i da ih kod kandidata interesuju ideje, a ne njihov identitet“, rekla je ona nakon što je izabrana.

Mekbrajdova je jedna od nekoliko predstavnika LGBTQ zajednice koji su izabrani senat Delavera.

Pročitajte još:

LGBTQ predstavnici

Socijalna radnica i politički novajlija Mari Pikni takođe je ušla u državni senat. Pikni se identifikuje kao kvir i prva je otvoreno kvir žena koja je izabrana u ovoj administraciji.

Demokrata Erik Morison postao je prvi otvoreno gej muškarac koji je izabran u generalnu skupštinu, dok su u američki Kongres ušla dvojica gej crnaca Riči Tores i Monder Džons koji će predstavljati Njujork.

„Kada sam odrastao u Kongresu nije bilo nijedne otvoreno gej osobe niti je u javnom životu postojao bilo ko ko bi mi bio inspiracija da budem autentičan i iskren prema sebi“, rekao je Monder Džons.

Milenijalac u Kongresu

Foto: Rusty Jones / Zuma Press / Profimedia

Vatreni republikanac Medison Kotorn postao je najmlađi kongresmen. Ovaj 25-godišnjak predstavljaće Severnu Karolinu.

Kotorn umalo nije poginuo u saobraćajnoj nesreći pre šest godina i koristi invalidska kolica jer je delimično paralizovan. Zahvaljujući teškoj životnoj priči ima dosta pristalica, a republikanci se nadaju da će njegov živopisan stil privući milenijalce njihovim redovima.

Teoretičarka zavere 

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Još jedna republikanka neobične političke istorije ušla je u Predstavnički dom Kongresa. Mardžori Tejlor Grin će predstavljati severozapadnu Džordžiju, a poznata je kao vatreni rasista i pobornik QAnon teorija zavere.

Tramp ju je pre izbora nazvao „budućom zvezdom republikanaca“ što joj je znatno poboljšalo šanse na izborima.

Posle pobede, Grinova, koja je optužila jevrejskog biznismena Džordža Soroša da sarađuje sa nacistima, da islamisti vladaju američkom administracijom, da su Afroamerikanci i Latinoamerikanci svi u bandama i diluju drogu, je obećala da će se „boriti da Nensi Pelosi i ekipa i radikalne demokrate u Kongresu, ne ukradu ništa od Amerike jer ova zemlja nikada nije bila socijalistička nacija“.

„Ekipa“ je otporna

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / B Christopher / Alamy / Alamy / Profimedia /EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/Tom Williams

Čisto da se Tramp i republikanci ne opuste, progresivna, demokratska „ekipa“ zmaj žena ponovo će predstavljati Amerikance u Kongresu.

Aleksandrija Okasio Kortez iz Njujorka, Ilhan Omar iz Minesote, Ajana Presli iz Masačusetsa i Rašida Tlaib iz Mičigena, ostaju još jedan mandat u američkom Kongresu.

Četiri “obojene” žene koje su unele dašak svežeg vazduha u američku administraciju, zagovarajući borbu protiv klimatskih promena, zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance, i borbu protiv rasizma, često su se sukobljavale sa republikancima i predsednikom Donaldom Trampom.

“Naše sestrinstvo je otporno”, poručila je Omar.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar