Andrej Meljničenko Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rat u Ukrajini je tragedija koja se mora zaustaviti ili će doći do globalne nestašice hrane, jer su cene đubriva širom sveta već previsoke za mnoge poljoprivrednike, rekao je u ponedeljak kralj uglja i đubriva, ruski oligarh Andrej Meljničenko.

PROČITAJTE JOŠ:

„Događani u Ukrajini su zaista tragični. Hitno nam je potreban mir“, rekao je Meljničenko u izjavi za Rojters, koju je mejlom poslao njegov portparol.

Meljničenko se zvanično smatra Rusom, ali je rođen u Belorusiji, dok mu je majka Ukrajinka.

„Kao Rus po nacionalnosti, Belorus po rođenju i Ukrajinac po krvi, osećam veliku bol i nevericu gledajući kako se bratski narodi bore i umiru. Jedna od žrtava ove krize biće poljoprivreda i hrana“, rekao je Meljničenko, koji je osnovao Uralhem, najveći ruski proizvođač amonijum nitrata sa sedištem u Švajcarskoj i SUEK, najvećeg ruskog proizvođača uglja, prenosi Rojters.

„To je već dovelo do skoka cene đubriva koje nisu više pristupačne poljoprivrednicima“, dodao je on.

Meljničenko je rekao da je lanac snabdevanja već poremetio kovid-19, a da je sada još više uzdrman.

„Sada će to dovesti do još veće inflacije hrane u Evropi i verovatno nestašice hrane u najsiromašnijim zemljama sveta“, dodao je ruskih oligarh.

Nekoliko najbogatijih ruskih biznismena javno je pozvalo na mir otkako je predsesnik Rusije Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. februara. Pored Meljničenka, oglasili su se i Mihail Fridman, Pjotr Aven i Oleg Deripaska.

Zapad je sankcionisao ruske biznismene, uključujući sankcije EU Meljničenku, zamrzao je državnu imovinu i odsekao veći deo ruskog korporativnog sektora iz globalne ekonomije u pokušaju da primora Putina da promeni kurs.

BONUS VIDEO: U Lavovu ponovo otvoren bunker iz Drugog svetskog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare