Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da Rusija "može da stvori nove krize na Balkanu i u Moldaviji", kako bi skrenula pažnju sa rata u Ukrajini.

„Danas svi pričaju o krizi na Bliskom istoku. Ali, kako sam rekao iskreno, taj problem nije od juče. Nije ni od prekjuče. Svi znaju o ovom dugotrajnom konfliktu i ratu, ali niko ne želi da ga okonča. Na Bliskom istoku Rusija stoji iza rata, sigurni smo, sa svojim saveznikom Iranom“, rekao je Zelenski, prenela je ukrajinska agencija Interfaks.

On je dodao da „treba obratiti pažnju na Balkan“.

„Verujte mi, dobijamo informacije – Rusija ima dugotrajan plan. Bliski istok, biće i Balkan, ako svetske sile ne urade ništa sada, doći će do nove eksplozije“, poručio je Zelenski.

Kada je reč o Moldaviji, Zelenski kaže da Moskva podriva situaciju u toj bivšoj sovjetskoj republici.

„Da nešto nije u redu, videlo se tokom izbora. Da se izbori proglase neustavnim. Da se uništi aktuelna vlada, koja je proevropska“, naveo je Zelenski.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u oktobru ove godine na samitu „Pojas i put“ u Kini da je razgovarao u prolazu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„On je zabrinut zbog situacije u njegovom regionu i oko Srbije. Delimo njegovu zabrinutost“, rekao je Putin.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je razgovarao sa Putinom, ali da nije imao bilaterali sastanak.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC; Kremlin / UPI / Profimedia; Dragan Mujan/Nova.rs

Vučić je rekao da je primetio da Putin „puca od samopouzdanja“, dodajući da je on imao važan i dug sastanak sa predsednikom Kine Si Đinpingom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

To nije prvi put da ruski predsednik u poslednjih nekoliko meseci govori o situaciji na Zapadnom Balkanu, Srbiji i srpskom narodu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Mnogo puta sam čuo da mora da se izvrši pritisak na Srbe. Takva je filozofija. Zašto tačno treba srušiti Srbe? Da budem iskren, ne znam. Štaviše, u otvorenim razgovorima sa pojedinim liderima dok smo još bili u normalnim odnosima, rekli su mi da mora da se pojača pritisak. Pitao sam zašto i nije bilo odgovora. Upravo tako, ustalila se takva filozofija, paradigma, treba da odlučimo ovako – da dodamo pritisak”, rekao je Putin na Valdajskom forumu govoreći o politici Zapada prema Srbiji.

On je dodao da uprkos pokušajima, „Srbe nije moguće slomiti“.

„Srbi nisu takav narod, nije takva istorija, drugačija je kultura. Njih je moguće uništiti, ali ih je nemoguće slomiti i potčiniti. Zapad ovo ne razume“, naglasio je ruski predsednik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare