Huan Karlos
Huan Karlos Foto: EPA-EFE/Sergio Barrenechea

Tužilaštvo u Ženevi kaznilo je švajcarsku banku jer upravi za sprečavanje pranja novca nije prijavila transakciju od preko 100 miliona dolara, upućenih iz Saudijske Arabije bivšem španskom kralju Huanu Karlosu i njegovoj nekadašnjoj ljubavnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Medjutim, tužioci su odbacili mogućnost podizanja optužnice protiv saradnika bivšeg španskog kralja u tom slučaju.

Tužilaštvo je delimično odustalo od istrage otvorene pre tri godine protiv pet osoba zbog navodnog pranja novca, i zaključilo da banka Mirabo nije adekvatno komunicirala sa švajcarskom upravom za pranje novca.

Naložilo je banci da plati kaznu i sudske troškove u ukupnom iznosu od 200.000 švajcarskih franaka, jer upravu nije obavestila o računu bivše ljubavnice španskog kralja Korine Larsen, dansko-nemačke privrednice.

Istraga u Švajcarskoj pokrenuta je nakon navoda u španskim medijima o mogućim nezakonitim isplatama španskim kompanijama, od kojih bi kralj mogao da ima koristi.

Za neke od tih isplata sumnjalo se da su povezane sa provizijama na projektu brze železnice u Saudijskoj Arabiji, od Medine do Meke.

Sam Huan Karlos nije bio medju pet osoba protiv kojih je pokrenuta istraga.

Istražitelji su otkrili da je Huan Karlos 1. avgusta 2008. godine, pre nego što se povukao sa mesta kralja, primio 100 miliona dolara od saudijskog ministarstva finansija, preko fondacije poznate kao Lucum.

Tužilaštvo je navelo da je korišćenjem fondacije za uzimanje tih sredstava „pokazana želja“ da se novac sakrije, ali da istražitelji nisu mogli da utvrde jasnu vezu između sredstava dobijenih od Saudijske Arabije i sklapanja ugovora za izgradnju brze pruge.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar