Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia,VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK , EPA-EFE/DUMITRU DORU

Kijev, glavni grad Ukrajine, danas je bio na meti najvećeg ruskog napada bespilotnim letelicama od početka rata u februaru 2022. godine. Petoro ljudi je ranjeno u ovom napadu, uključujući i jedno dete. Današnji napad

Napad, u kojem su korišćene iranske bespilotne letelice Šahed počeo je u ranim jutarnjim satima u subotu, gađajući različite četvrti Kijeva, s novim talasima koji su dolazili kako je sunce izlazilo. Ukrajinsko ministarstvo energetike saopštilo je da je gotovo 200 zgrada u prestonici, uključujući 77 stambenih, ostalo bez struje kao rezultat napada.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Portparol kijevske gradske uprave rekao je javnoj televiziji „Suspilne“ da je oboreno najmanje 40 bespilotnih letelica.

Gradonačelnik Vitalij Kličko, pišući u aplikaciji Telegram, rekao je da je u napadu povređeno pet osoba, uključujući 11-godišnju devojčicu i da su oštećene zgrade u četvrtima širom grada.

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Fragmenti srušene bespilotne letelice izazvali su požar u dečijem vrtiću, rekao je.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kazao je da je Rusija tokom noći lansirala više od 70 Šahed bespilotnih letelica na Ukrajinu, od kojih je većina oborena.

Zelenski je naglasio da je napad – organizovan na dan kada Ukrajina obeležava sećanje na Gladomor (Holodomor) 1932-33, koja je usmrtila nekoliko miliona Ukrajinaca – čin „namernog terora“.

Šta je Holodomor?

Holodomor ili Gladomor je veštačko izazvana glad koja je obuhvatila stanovništvo sovjetske Ukrajine između 1932. i 1933. godine. Tokom ovog razdoblja od gladi su umrli milioni ljudi.

Pročitajte još...

Kao razlog za ovu masovnu glad i milione umrlih se najčešće spominje prisilna kolektivizacija i industrijalizacija SSSR koja je provođena masovnim oduzimanjem žita od seljaka kako bi ono bilo prodato u inostranstvu za kupovinu industrijskih mašina. Određen broj političara i akademika unutar i izvan ukrajinskih granica navodi kao jedan od razloga za Holodomor sovjetsko slamanje tadašnje ukrajinske želje za nezavisnošću.

Ukrajina svake godine obeležava sećanje na žrtve Holodomora četvrte subote u novembru. Do sada, Holodomor je više od 20 zemalja proglasilo genocidom.

Moskva poriče da su smrti uzrokovane namernom genocidnom politikom i kaže da su i Rusi i druge etničke grupe takođe patile zbog gladi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare