Ruski napad kod Slovjanska
Ruski napad kod Slovjanska Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletkaka

Rusija je jutros pokrenula jedan od svojih najbrutalnijih bombardovanja Ukrajine u ratu do sada, udarajući Kijev i druge gradove talasima dronova i projektila tokom jutarnjeg špica u ponedeljak.

Upozorenja o vazdušnim napadima širom zemlje pokrenuta su u ranim satima kada je ukrajinska protivvazdušna odbrana krenula u akciju da obori bujicu dronova, koji su pokrenuti dok Moskva traži osvetu za invaziju Ukrajine na njenu oblast Kursk.

Napadi su se nastavljali, a nekoliko sati kasnije ukrajinsko vazduhoplovstvo je upozorilo da je Rusija rasporedila skoro desetak Tu-95 i šest strateških bombardera Tu-22M3 koji su ispuštali salvu za salvom projektila.

Pročitajte još:

U bombardovanju su takođe učestvovali ratni avioni MiG-31K – sposobni da ispaljuju strašne supersonične projektile „kinžal“.

Član ekipe novinske agencije Rojters koji je izveštavao o ratu u Ukrajini, Rajan Evans (38), poginuo je, a dva Rojtersova novinara su povređena u napadu na hotel u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, saopštila je ta novinska agencija.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal potvrdio je da je više od polovine regiona u zemlji – ukupno petnaest – bilo pogođeno projektilima i bespilotnim letelicama, a da su se gromoglasne eksplozije čule i u prestonici Kijevu.

Napad u Kramatorsku u kojem su poginuli novinari Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Najmanje tri osobe su poginule u napadima, a više ih je ranjeno, a žrtve su prijavljene u severozapadnom gradu Lucku, istočnom Dnjepru i južnim regionima Zaporožja.

Eksplozije su zabeležene u Kijevu, Harkovu, Dnjepru, Zaporožju, Hmeljnickom, Kremenčuku, Vinjici, Lavovu i Ivano-Frankovsku, saopštili su zvaničnici i očevici, a obim štete još nije poznat.

U Lucku je uništen stambeni blok, a spasilačke ekipe sada rade na evakuaciji preživelih, rekao je gradonačelnik.

Ukrajinski operater mreže Ukrenergo naredio je hitno isključenje struje širom zemlje jer su oblasti Kijeva, Odese i rodnog grada Krivog Roga ostale bez struje. Snabdevanje vodom je takođe pogođeno u Kijevu i drugde.

NATO je naredio svojim ratnim avionima da prelete Poljsku i druga mesta na istočnoj granici alijanse dok se dalekosežni napad odvijao.

Operativna komanda poljskih oružanih snaga saopštila je na X da su poljski i saveznički avioni aktivirani nakon što je Rusija pokrenula napad koji je takođe gađao regione na zapadu Ukrajine i blizu granice sa Poljskom.

Ukrajinci već neko vrme očekuju veliki ruski raketni napad, piše „Dejli mejl“.

Američka ambasada je prošle nedelje izdala upozorenje na povećan rizik od napada povodom Dana nezavisnosti Ukrajine, koji je Ukrajina obeležila u subotu.

Istovremeno, Ukrajina je napala dva velika grada u Rusiji.

Pogođena ključna brana

Brana kod Kijeva, koja je deo hidroelektrane smeštene kod glavnog grada Ukrajine, pogođena je tokom današnjeg masovnog ruskog napada na Ukrajinu. Da je brana pretrpela udar potvrdio je Timofij Milovanov, savetnik u kabinetu predsednika Volodimira Zelenskog.

Milovanov je rekao da se brana „drži“, ali je naveo da je elektrana oštećena u napadu.

„Ako bi brana popustila, veliki deo Kijeva bi bio pod vodom“, rekao je Milovanov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare