Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je danas u zvaničnu posetu Mongoliji koja je, kao članica Međunarodnog krivičnog suda (MKS), obavezna da ga uhapsi po poternici tog suda.

Zvanična poseta, tokom koje će se sutra, u utorak, sastati s mongolskim liderom Uhnaginom Hurelsuhom, prva je Putinova poseta nekoj zemlji članici MKS otkako je pre skoro 18 meseci izdat nalog za njegovo hapšenje pod optužbom za ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajina je pozvala Mongoliju da uhapsi Putina i izruči ga sudu u Hagu.

Portparol Putina Dmitrij Peskov rekao je prošle nedelje da Kremlj nije zabrinut zbog toga.

Članovi Međunarodnog suda dužni su da pritvore osumnjičene, ako je izdat nalog za hapšenje, ali Sud nema nikakav mehanizam kojim bi ih na to primorao.

Putin i mongolski lider u utorak će prisustvovati proslavi pobede sovjetskih i mongolskih trupa nad japanskom vojskom 1939. godine.

Mongolija, slabo naseljena zemlja između Rusije i Kine, u velikoj meri zavisi od Rusije za gorivo i struju, a od Kine za ulaganja u svoju rudarsku industriju.

Iako se Putin suočio s međunarodnom izolacijom zbog invazije na Ukrajinu, prošlog meseca je posetio Severnu Koreju i Vijetnam, a u protekloj godini je dvaput posetio Kinu.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar