Foto:EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su u toku pripreme za posetu predsednika Vladimira Putina Turskoj, gde će razgovarati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Peskov je takođe izrazio nadu da će Putin i Erdogan imati priliku da razgovaraju na marginama predstojećeg samita BRIKS-a, koji će biti održan u ruskom gradu Kazanju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je od prošle godine nekoliko puta odlagao posete Turskoj.

Zvaničnici su naveli različite razloge za odlagnje. Neki tvrde da je Putin od početka rata u Ukrajini izbegavao da posećuje zemlje koje nisu bile deo Sovjetskog Saveza, dok drugi to pripisuju održavanju ruskih izbora ranije ove godine.

Međutim, izvori upoznati sa ruskim stavovima rekli su za „Midl ist aj“  da su Putinovi uslovi za posetu Ankari glavni razlog stalnih odlaganja.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, prema ovim izvorima, Putin želi da u Tursku dođe u pratnji ruskih borbenih aviona jer se verovatno plaši da bi Ukrajinci mogli da obore njegov avion.

Zahtev Moskve da Putin putuje u pratnji ruskih borbenih aviona, uz mogućnost da čak sleti na tursku teritoriju, stvara dodatne komplikacije. Sistemi protivvazdušne odbrane NATO-a u Turskoj mogli bi takve avione percipirati kao potencijalne neprijateljske mete.

Rusija je takođe tražila od Turske da se zbog Putinove zvanične posete zatvori vazdušni prostor Turske, rekao je jedan od izvora portala „Midl st aj“

Takođe se navodi da su turski i ruski zvaničnici vodili pregovore oko Putinovog dolaska u Ankaru u oktorbru, ali je ta poseta, upravo zbog zahteva Kremlja, sada malo verovatna.

Turska, navodi se dalje, je ponudila da pošalje svoje borbene avione koji bi sačekali ruskog predsednika kada uđe u vazdušni prostor i koji bi mu bili pratnja do sletanja.

Jedan neimenovani turski zvaničnik je rekao da, međutim, ne pamti da je ijedan strani zvaničnik tražio da uđe u vazdušni prostor Turske sa sosptvenom pratnjom borbenih aviona.

Navodno je ruska strana reagovala i na eventualni smeštaj koji je ponuđen Putinu – a to su bili najluksuzniji hoteli u Ankari: Hilton, Šeraton i Džej V Meriot. Pregovarači Moskve su I to odbili jer su rekli da je reč o američkim hotelima kao I da Moskva smatra da oni za njihovog predsednika nisu bezbedni.

BONUS VIDEO: Vuksanović: To što je Vulin kod Putina, a ne Vučić, omogućava politiku balansiranja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar