FILE - In this Feb. 4, 2022 file photo, Sebnem Korur Fincanci, the head of the Turkish Medical Association, center, speaks during a protest in Ankara, Turkey. Police on Wednesday, Oct. 26 detained a physician and leading human rights activist after she called for an investigation into allegations that the Turkish military used chemical weapons against Kurdish militants in northern Iraq, reports said. Fincanci was detained on charges of disseminating "terrorist propaganda" as part of an investigation launched by anti-terrorism police, the Ankara chief prosecutor's office said. (AP Photo/Burhan Ozbilici, File)

Predsednica turskog lekarskog udruženja Korur Fincanci uhapšena je nakon što je pozvala da se istraže navodi da je turska vojska upotrebila hemijsko oružje u borbama protiv kurdskih militanata u severnom Iraku.

Fincanci, 63, predsednica lekarskog udruženja Sebnem, optužena je za širenje „terorističke propagande“ u okviru istrage koju je pokrenula antiteroristička policija, saopštila je kancelarija glavnog tužioca Ankare.

Fincanci je bila predsednica Turske fondacije za ljudska prava, a kao forenzičar provela je veliki deo svoje karijere dokumentujući mučenje i zlostavljanje.

Turski mediji javili su da je ona rano jutros privedena u Istanbulu, policija je izvršila raciju u njenoj kući, a zatim je odvedena u Ankaru na ispitivanje.

Turski zvaničnici su prošle nedelje odbacili navode kurdskih vojnika da je turska vojska koristila hemijsko oružje protiv zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) u severnom Iraku, insistirajući da vojska nema takvo oružje u svom inventaru.

Fincanci je rekla da je pogledala video koji navodno pokazuje upotrebu hemijskog oružja i pozvala na „efikasnu istragu“ događaja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Fincanci ;da kleveta turske oružane snage i da vređa svoju zemlju „govoreći jezikom terorističke organizacije“.

Hapšenje forenzičakre usledilo je dan nakon što je policija izvršila raciju u nekoliko turskih gradova i uhapsila 11 novinara koji rade u prokurdskim medijima.

BONUS VIDEO: Godišnjica krvave turske noći

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar