Foto:Profimedia.rs

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin se oglasio prvi put nakon što su se njegove trupe koji su se u subotu kretale ka Moskvi, povukle.

On je upravo objavio 11-minutnu audio poruku u kojoj kaže da niko nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da je njegova plaćenička firma mora da prestane da postoji 1. jula, prenosi BBC.

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin jasno je stavio do znanja da nije ciljao Putina kada je objavio da će njegove trupe marširati na Moskvu, rekavši: „Nismo marširali da zbacimo rusko rukovodstvo“.

U svojoj 11-minutnoj video poruci on kaže: „Cilj marša je bio da se izbegne uništenje Vagnera i da se pozovu na odgovornost zvaničnici koji su svojim neprofesionalnim postupcima počinili ogroman broj grešaka”.

PROČITAJTE JOŠ:

On kaže da Vagner žali „što su morali da pogode rusku avijaciju“ i da su se okrenuli „da ne bi prolili krv ruskih vojnika“.

„Bili smo u maršu da demonstriramo svoj protest, a ne da srušimo vladu“, rekao je on.

„Lukašenko je ponudio načine da Vagner nastavi da radi“

Govoreći o uslovima sporazuma koji je navodno učinjen kako bi se pobuna Vagnera zaustavila tokom vikenda, Prigožin tvrdi da je grupa bila „kategorički protiv odluke da se Vagner ugasi 1. jula 2023. i da se grupa uključi u ministarstvo odbrane“.

Foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Denis ROMANOV / AFP / Pool /Wagner Group / Zuma Press / east2west news / WillWest News / Profimedia/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA-EFE/STRINGER

Komandanti su odbili da prihvate zahtev za potpisivanje ugovora sa ruskim ministarstvom odbrane, dodaje on. Zauzvrat, on tvrdi da je oko 30 njegovih ljudi „ubijeno u ruskim napadima“, a BBC nije mogao da potvrdi ovu tvrdnju.

Prigožin takođe kaže da je beloruski lider Aleksandar Lukašenko igrao ulogu u dogovoru, navodeći da je Lukašenko „pružio ruku i ponudio da pronađe načine da Vagner nastavi svoj rad legalno“ – ne iznoseći dalje detalje.

Primetno je da Prigožin nije otkrio gde se nalazi u video poruci koju je podelio na Telegramu. Prijavljeno je da je u sklopu sporazuma Prigožin pristao da ode u Belorusiju.

„Rat u Ukrajini pod Vagnerom bi se završio mnogo ranije“

Karakteristično je da je šef Vagnera Jevgenij Prigožin veoma kritičan prema ruskim bezbednosnim snagama u svojoj najnovijoj audio poruci.

On je rekao da je njegov marš na Moskvu u subotu otkrio „najozbiljnije bezbednosne probleme u celoj zemlji“, tvrdeći da su njegove jedinice uspele da blokiraju „sve“ ruske vojne jedinice i aerodrome na svom putu.

Foto: Wagner / AFP / Profimedia,Kremlin.ru/Handout via REUTERS, REUTERS/Stringer

Prigožin tvrdi da je Vagnerova plaćenička grupa imala podršku u gradovima kroz koje je prošla tokom svoje kratkotrajne pobune.

On takođe tvrdi da su njegove snage prešle 780 km u svom maršu ka Moskvi sa juga – što je ekvivalent udaljenosti koju su ruske snage prešle 24. februara prošle godine (kada su započele invaziju na Ukrajinu) od ukrajinske granice do Kijeva, i na Užgorod, grad na krajnjem zapadu Ukrajine na granici sa Mađarskom i Slovačkom.

On kaže da kada bi snage poput Vagnerovih trupa izvele taj prvi napad, „specijalna vojna operacija u Ukrajini“ bi bila završena mnogo ranije.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar