Fundao, Portugal, rudnik litijuma Foto:Global Media Group / ddp USA / Profimedia

Portugalska vlada ranije ove godine odobrila je šest oblasti za iskopavanje litijuma. Jedno od njih je i grad Fundao koji se nalazi u centralnom delu zemlje, okružen bujnom prirodom. Meštani ovog grada glasno su se usprotivili potezu svojih vlasti, za koji tvrde da će potpuno devastirati životnu sredinu.

Litijum je ključni sastojak za baterije za napajanje električnih vozila i drugih zelenih tehnologija.

U Fundau, kao i drugim gradovima širom Portugala, planovi za otvaranje novih rudnika su tačka sporenja između vlade i lokalnih zajednica, koje brinu da bi iskopavanje litijuma moglo da ozbiljno naškodi životnoj sredini i obližnjim farmama, čime bi i egzistencija ljudi bila ugrožena.

Fundao, Portugal, rudnik litijuma Foto:Global Media Group / ddp USA / Profimedia

„Bojim se tog projekta. Rudarstvo rizikuje da iscrpi i kontaminira rezerve vode i stvorilo bi zagađanje bukom i prašinom“, rekao je Anibal Kabral, šef lokalne poljoprivredne organizacije u Fundau.

Međutim, državni sekretar za energetiku Žoao Galamba odbacio je ove zabrinutosti, tvrdeći da one potiču od „namernih dezinformacija“ i „propagande“, koju šire nevladine organizacije, sve kako bi naterale lokalne stanovnike na bojkot planiranih rudnika.

„Oni su zatrovali javnu debatu. Jedan od naših poslova je, naravno, da pokušamo da pružimo tačne informacije“, rekao je Galamba za Politiko.

fundao portugal rudnik litijuma
Foto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia

Držani sekretar je negodovanje zbog otvaranja novih rudnika u Portugalu nazvao licemernim.

„Litijum se negde mora iskopati da bi podstakao zelenu tranziciju. Barem u Portugalu, zemlja pratiti pravne standarde i raditi na ublažavanju bilo kakvog uticaja na životnu sredinu“, tvrdi Galamba.

Uprkos ohrabrujućim porukama vlasti, stanovnici ovog grada kažu da vlada nije učinila dovoljno da odgovori na zabrinutost o potencijalno lošem uticaju rudnika litijuma na njihovu zajednicu.

„To je masovni problem“, smatra Anibal Kabral koji je optužio zvanični Lisabon da se nije konsultovao sa vlastima na lokalnom ili opštinskom nivou, kao ni sa samim građanima, pre nego što je objavio svoje planove.

fundao portugal rudnik litijuma
Foto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia

Briga za zdravlje

Iako se Fundao sada nalazi u središtu problema sa kopanjem litijuma, slični sporovi se već duže vreme vode u drugim gradovima, sa rezultatima koji nisu posebno ohrabrujući za aktiviste za zaštitu životne sredine.

U Barku, koji se nalazi na 20 kilometara udaljenosti od grada Fundao, vlada i lokalne grupe su već godinama unazad u sukobu, nakon što je država potpisala ugovor o koncesiji sa kompanijom „Neomina, Minerios da Argemela“, uprkos protivljenju mnogih stanovnika.

Jedna od njih, Gabrijela Margarido, uplašena je za budućnost svog imanja, ali i zdravlja porodice.

„Nalazi se direktno u našem dvorištu. Ne znam šta da očekujem“, rekla je ona za rudnik koji se nalazi samo na kilometar od grada.

Margardio, koja predvodi lokalnu ekološku grupu koja ima za cilj zaštitu planinskog područja, smatra da bi moglo da dođe do zagađenja vode, u slučaju da počne rudarenje litijuma.

Fundao, Portugal, rudnik litijuma Foto:Global Media Group / ddp USA / Profimedia

Aktivisti na čijem je čelu Margarido kažu da vlasti nisu pružile validne dokaze da rudnici neće uzrkovati štetu. Margarido ističe da je Lisabon potpisao ugovor o koncesiji i pre nego što je kompanija izvršila procenu, prenosi Politiko.

Nacionalna laboratorija za energiju i geologiju, inače istraživački ogranak portugalske vlade, brani planove Lisabona. U pokušaju da odvrate lokalni otpor, rudarske kompanije predstavljaju planove za ublažavanje uticaja na životnu sredinu.

Ali aktivisti to ne prihvataju, tvrdeći da se mere ne bave dugoročnim pitanjima. I sama Margarido je skeptična povodom pomenutih istraživanja ističe da, iako podržava klimatske ciljeve EU, njihovo postizanje ne bi trebalo da bude na štetu lokalnih zajednica.

PROČITAJTE JOŠ:

Lider u Evropi

Dok portugalska vlada forsira narativ da će njeni planovi pomoći jačanju strateške nezavisnosti Evropske unije, kada su u pitanju sirovine, stručnjaci nisu sigurni da će se ta strategija isplatiti.

Zvanični podaci kažu da je u Portugalu u 2020. godini iskopano oko 900 tona litijuma, što ovu zemlju čini evropskim liderom na ovom polju. Čile proizvodi oko 20.000 tona, a Australija oko 40.000 tona.

Grad Savana je u procesu otvaranja novog rudnika na severu Portugala, koji će biti u funkciji do 2025. godine, a ovaj projekat nije deo šest oblasti koje je vlada nedavno otvorila za istraživanja litijuma. Kada rudnik Barozo bude pokrenut, lokalne vlasti se nadaju da će proizvoditi više od 5.000 tona litijuma godišnje.

BONUS VIDEO: LITIJUM VALJEVO: Posledice bušenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News