Foto: Društvene mreže

Porodice američkih boraca koji su se borili na strani Ukrajine više od nedelju dana ne znaju gde se njihovi najbliži nalaze, piše CNN. Iako je juče britanski Telegraf objavio da ih je zarobila ruska vojska, zvanične potvrde još nema, ali njihove porodice i jedan borac čije ime CNN nije objavio, veruju da je to istina.

Aleksander Džon Robert Druke (39) i Endi Taj Nkog Huin (27), obojica iz Alabame, nestali su tokom bitke. Njihova jedinica borila se pod komandom ukrajinske 92. mehanizovane brigade 9. juna u blizini grada Izbicke severnom od Harkova, tvrdi borac koji je razagovarao sa američkim novinarima.

Prema njegovim rečima, nakon bitke tela dvojice Amerikanaca nisu pronađena, a potom je na ruskom propagandnom kanalu na Telegramu objavljena tvrdnja da su uhvaćena u blizini Harkova.

„Bio je to apsolutni haos. Više od stotinu vojnika napredovalo je na naše položaje. Imali smo tenk T-72 koji je pucao na ljude sa udaljenosti od 30, 40 metara“, rekao je borac koji se CNN-u predstavio kao narednik jedinice u kojoj su se nestali Amerikanci borili.

Aleksandrova majka Bani Druke rekla je za CNN da su „porodica pretpostavljena da su obojica ratni zarobljenici, ali to nije potvrđeno“. Ambasada SAD u Kijevu nije mogla da potvrdi sumnje da je njen sin zarobljen od strane ruske vojske.

„Nisu mogli da potvrde da je sa Rusima. Sve što mogu da proverim je da se trenutno vodi kao nestao“, rekla je ona.

Džoj Blek, verenica Endija Taja Nkoga Huina, rekla je da „postoji nekoliko scenarija“ kada je u pitanju sudbina njenog verenika i njegovog saborca.

„U ovom trenutku, ne želimo da nagađamo šta se dogodilo. Očigledno postoji nekoliko scenarija. Jedan od njih je da su možda uhvaćeni. Ali za to trenutno nemamo potvrdu“, rekla je.

Članovi porodice potvrdili su da su se poslednji put čuli sa nestalim muškarcima 8. juna, kada im je rečeno da će biti van dometa nekoliko dana zbog misije.

Portparol američkog Stejt departmenta izjavio je da su „upoznati sa nepotvrđenim izveštajima o dvojici američkih državljana zarobljenih u Ukrajini“.

„Pažljivo pratimo situaciju i u kontaktu smo sa ukrajinskim vlastima“, rekao je portparol.

Sva današnja dešavanja iz Ukrajine pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Reporter Vijesti uživo iz Irpina, uništenog ukrajinskog grada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare