Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alexei Alexandrov/AP Photo/Andriy Andriyenko/Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Nakon više od 100 dana ruske invazije na Ukrajinu, ratu se ne nazire kraj i svi se pitaju u kojem će smeru ovaj sukob otići. Vojni analitičari smatraju da su trenutno na stolu tri opcije, od kojih nijedna sa sobom ne donosi srećan kraj.

Pre svega, zapadni obaveštajni i vojni zvaničnici veruju da je rat u u kritičnoj fazi koja bi mogla da odredi dugoročni ishod sukoba. Ovaj ključni momenat bi takođe mogao da natera zapadne vlade da donesu tešku odluku, jer će nastavak sukoba uticati na njihove sopstvene ekonomije i nacionalne zalihe oružja.

Pročitajte još:

Te tvrdnje potvrdio je i američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, koji je rekao da je neminovno da uskoro dođe do toga da jedna ili druga strana prevlada na frontu.

„Ili će Rusi stići do Slavjanska i Kramatorska ili će ih Ukrajinci zaustaviti ovde. A ako Ukrajinci budu u stanju da održe liniju ovde, suočeni sa ovim brojnim snagama, to bi moglo da ih učini pobednicima“, rekao je Ostin.

Tri scenarija

Dakle, „kritična faza rata“ će uskoro morati da se završi, a vojni analitičari smatraju da bi njen kraj doveo do jednog od tri moguća ishoda rata.

Prva opcija je da Rusija nastavi da ostvaruje postepeni napredak u dve ključne istočne provincije – Lugansku i Donbasu. Ili da se borbene linije svedu na ćorsokak, što bi dovelo do ogromnih žrtava na obe strane i dodatno ošteti globalnu ekonomiju.

Foto: REUTERS/Stringer

Zatim postoji druga mogućnost koju zvaničnici smatraju najmanje verovatnom – Rusija bi mogla da redefiniše svoje ratne ciljeve i objavi da je pobedila. Ipak, stručnjaci smatraju da je verovatnije, ako Rusija bude u stanju da konsoliduje neke od svojih dobitaka na istoku, da će ruski predsednik Vladimir Putin na kraju iskoristiti tu teritoriju kao polaznu osnovu za dalje prodor u Ukrajinu.

Takve slutnje ima i predsednik Vladimir Zelenski koji je tokom prethodnih dana izjavio da je siguran da će, ako Ukrajina ne bude dovoljno jaka, Rusija ići dalje. Zbog toga je kako kaže, od krucijalne važnosti da u ovim momentima ne izostane podrška Zapada.

„Pokazali smo im svoju snagu. I važno je da tu snagu zajedno sa nama pokažu i naši zapadni partneri. Zapadna vojna pomoć mora doći brže“, rekao je Zelenski.

Rusiji (ne)ide dobro?

Sa druge strane, zapadni zvaničnici uglavnom veruju da je Rusija u povoljnijoj poziciji na istoku isključivo zbog vojne masovnosti. Obe strane su pretrpele velike gubitke na prvim linijama fronta i sada se suočavaju sa nedostatkom ljudstva. Rusija je izgubila čak trećinu svojih kopnenih snaga, a američki obaveštajni zvaničnici su javno rekli da će se Rusija boriti da ostvari napredak bez potpune mobilizacije, što je politički opasan potez koji Putin do sada nije hteo da učini.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Treći scenario fokusira se na dva pobratimska grada na suprotnim stranama reke Severski Donjec, Severodonjeck i Lisičansk. U ova dva grada Ukrajinski borci su skoro potpuno opkoljeni.

Iako zapadni analitičari veruju da Ukrajina ima veće šanse da odbrani Lisičansk, koji se nalazi na uzbrdici, zabrinjavaju pokušaji Rusije da preseče gradske linije snabdevanja napredujući sa jugoistoka.

„Na mnogo načina se odlučuje o sudbini našeg Donbasa i dva ključna grada“, rekao je Zelenski prošle nedelje.

Nedostatak oružja – veliki problem za obe strane

Fokus i dalje predstavlja nedostatak oružja. Ovo pitanje izaziva glavobolju i kod jedne i kod druge strane. Ipak, Američki zvaničnici insistiraju na tome da zapadno oružje i dalje dolazi do prvih linija borbe.

Ali lokalni izveštaji o nestašici oružja i sve glasniji vapaji ukrajinskih zvaničnika na linijama fronta demantuju zvaničnike SAD.

Foto: REUTERS/Stringer

Kao razlog izostajanja vojne pomoći stručnjaci navode troškove zapadnih vlada za dopremanje ovih isporuka do ratom zahvaćene zemlje. Takođe, oni to oružje daju iz svojih rezervi, što znači iscrpljuju zalihe koje su ključne za njihovu odbranu. Uz to, cena energenata i inflacija postaju sve veće.

Kako ovo počinje da utiču na obične građane, u SAD i Evropi, i kako pažnja medija počinje da opada, jer građani sada brinu o praznim novčanicima i nemaju vremena da prate dešavanja na frontu, neki zvaničnici strahuju da bi podrška Zapada Ukrajini mogla da opadne u narednom periodu.

BONUS VIDEO: Reporter Vijesti uživo iz Irpina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare