Foto: Darko Bandic/Pool via REUTERS

Hrvatska neće potpisati zajedničku deklaraciju sa SAD o sigurnosti korišćenja 5G mreže usmerenu protiv kineskog Huaveja na današnjem sastanku s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Dubrovniku, već će zauzeti stav kao i Italija i samo primiti na znanje američke sugestije o "štetnosti" korišćenja kineske tehnologije.

Glavne dve teme koje su okosnica njegove posete, prema navodima iz diplomatskih izvora, su izbegavanje dvostrukog oporezivanja kao i ukidanje viza za hrvatske državljane koji putuju u SAD, a hrvatska strana uverava da potpisivanje deklaracije nije ni bilo u planu, niti je to američka strana nametala. Hrvatska očekuje da će Pompeo u Dubrovniku objaviti da su se stekli uslovi za ukidanje viza i za dvostruko oporezivanje između dveju država, što je posebno značajno za IT sektor, piše Jutarnji list.

Hrvatska balansira između Kine i SAD

S druge strane, šef Trampove diplomatije pre američkih izbora stiže u Hrvatsku nakon poseta Grčkoj i Italiji, a ranije je u avgustu posetio Poljsku, Češku, Sloveniju i Austriju i svugde pokušava da uveri članice Evropske unije da ne koriste tehnologiju kineskog diva Huaveja pri izgradnji 5G mreže. Slovenija je, recimo, potpisala deklaraciju o sigurnom korišćenju 5G mreže, u kojoj se ne spominje eksplicitno Huavej kao „zabranjena kompanija“, ali je jasno na šta cilja Trampova administracija.

Deklaracija predviđa sigurnosnu proveru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, poštuju li pravo intelektualnog vlasništva i zakone vezane za transparentnost korporativnog upravljanja.

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Sličnu izjavu potpisalo je nekoliko evropskih država. Hrvatska će, kako saznajemo, zauzeti sličan stav kao i Italija. Pompeo je tamo pozvao italijansku vladu da „pažljivo razmotri rizike koje za nacionalnu sigurnost i privatnost građana predstavljaju tehnološke kompanije povezane s Komunističkom partijom Kine“. SAD tvrdi da 5G tehnologija koju razvija Huavej služi kineskoj vladi za špijuniranje, što kineske vlasti, a i sam Huavej oštro odbacuju. Rim je obećao da će biti na oprezu kada bude razvijao 5G tehnologiju, ali izjavu nisu potpisali.

Milanovićev napad na Trampa

S američkim šefom diplomatije u Dubrovniku će razgovarati premijer Andrej Plenković, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, kao i ministar odbrane Mario Banožić.

Na dnevnom redu naći će se i tema o kupovini vojnih aviona. Hrvatska strana trebalo bi da zahvali na američkoj ponudi i kaže kako će se ona evaluirati u okviru tendera.

Na stolu će biti i teme o situaciji u regionu, s posebnim naglaskom na BiH i pitanje položaja tamošnjih Hrvata, posebno s obzirom na 25. godišnjicu Dejtona. Na tu temu razgovaraće se o promeni izbornog zakona, a SAD će se podstaći da se snažnije angažuje u regionu.

Pročitajte još:

Biće razgovora i o izgradnji LNG terminala na Krku, što je i američki strateški interes kako bi Evropu snabdevali američkim, a ne ruskim gasom.

Na sastanku s Pompeom neće biti predsednik Zoran Milanović koji se juče i prekjuče obrušio na Trampovu administraciju. S diplomatske berbe na kojoj je bio i američki portparol poručio je kako Tramp „huška, podstiče na mržnju i kako je upropastio položaj SAD-u svetu”.

„Američki državni sekretar nema vremena da dođe u Zagreb. Mene tamo niko nije zvao i iskreno bolje da me nije“, komentarisao je Milanović i dodao kako SAD pokazuju interes za Hrvatsku dva dana pre izbora.

Juče je pak izjavio kako Pompeo dolazi  da „uvali Hrvatskoj američke avione”.

Jedan HDZ-ov iskusni diplomata takav predsednikov istup naziva neuobičajenim i zapravo skandaloznim.

Foto: Darko Bandic/Pool via REUTERS

„Totalno je neuobičajeno tako govoriti o predsjedniku prijateljske države bez obzira kakav on bio. To je neprihvatljivo i skandalozno. Jedan strani diplomata mi je rekao kako je takvo ponašanje neviđeno u jednoj državi Evropske unije“, komentarisao je diplomata.

Premijer Andrej Plenković jučer je u Briselu komentarisao predsednikove izjave, poručivši kako je Pompeo na turneji u EU i dolazi u Hrvatsku, kao i u Italiju i Grčku.

„To je normalan dijalog. Što se tiče nabavke borbenih aviona podsećam da smo ponudili Kabinetu predsednika da delegiraju svog predstavnika u Povereništvo za odabir borbenog aviona. On je odbio da učestvuje pa tako doživljavam bilo koji njegov komentar na tu temu“, rekao je Plenković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (3)