Zoran Milanović Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ IGOR KOKORUS

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da američki državni sekretar Majk Pompeo stiže sutra u Hrvatsku da bi probao da joj "uvali" avione F-16.

„Dolazi da proba da uvali američke avione. To kažem ja koji sam rekao da bi američka roba trebalo da bude prioritet. Sad dolazi u vreme kad su već praktično otvorene ponude“, rekao je Milanović novinarima posle komemoracije povodom 78. godišnjice italijansko-četničkog zločina u zaleđu Omiša.

Pročitajte još:

Naglasio je da niko o tome s Pompeom ne bi smeo da razgovara, jer je to vrsta pritiska.

Po njegovim rečima, „u idealnim okolnostima“ američka ponuda bi trebalo da bude prioritetno razmatrana, ali ovako će biti politička, jer dolazi kad su ponude otvorene, i jer se to događa uoči američkih izbora.

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a ponude su u roku, koji je bio 9. septembra, dostavile SAD, Švedske, Izraela i Francuska.

Milanović smara da ne treba da budu razmatrane ponude zemalja koje nisu članice NATO.

Mike Pompeo
Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Švedska je ponudila nove avione Gripen C/D model, SAD nove F-16 blok 70, Izrael polovni model F-16, blok 30, a Francuska polovni model aviona Rafal.

Vlada Hrvatske je početkom 2019. poništila ranije dogovorenu odluku da od Izraela nabavi 12 aviona F-16 Barak, jer Izrael nije uspeo da dobije dozvolu SAD za njihovu prodaju Hrvatskoj.

Milanović je i ranije kritikovao Pompea jer stiže u Dubrovnik, a ne u Zagreb.

Američki državni sekretar stiže sutra u Dubrovnik gde će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem- Radmanom. Kao jedan od sagovornika najavljen je i ministar odbrane Mario Banožić.

Šef diplomatije, Grlić-Radman, rekao je u sredu za Hrvatsku radioteleviziju da narednih meseci očekuje pozitivnu odluku o ukidanju američkih viza za hrvatske državljane, a od Pompea „načelnu i afirmativnu objavu vezanu uz vize“.

Teme susreta, naveo je, biće i izbegavanje dvostrukog oporezivanja i kupovina borbenih aviona F-16.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar