Foto: THIERRY CHARLIER / AFP / Profimedia, Robert Anic/PIXSELL

Iz kancelarije Prvobraniteljke za ravnopravnost polova Višnje Ljubičić, N1 televiziji poslat je odgovor na današnju izjavu predsednika Zorana Milanovića u kojoj je spomenuo i njen rad.

„Vezano za izjavu predsednika u kojoj navodi da se kao predsednik države nije mogao setiti ko je prvobraniteljka za ravnopravnost polova, mogu samo reći da je žalosno da osoba koja je bila premijer, saborski zastupnik te sada predsednik, ne zna ime osobe koja je na čelu nezavisne institucije posvećene zaštiti od diskriminacije i promociji ustavnog načela ravnopravnosti polova već 9 godina.

Pročitajte još:

To znači samo jedno, a to je da gospodinu Milanoviću pitanja diskriminacije, ljudskih prava, nasilja u porodici, seksualnog uznemiravanja te svih društvenih problema koji proizlaze iz neravnopravnosti žena i muškaraca, nisu bila u fokusu interesa, a čini se da će tako biti i dalje s obzirom na izjave koje je davao u prošlih nekoliko dana u kojima se na neprimeren način obračunava sa ženama koristeći se etiketiranjem i ličnim nivoima napada.

Za informaciju, izveštaji Republike Hrvatske koji su se odnosili na pitanje ljudskih prava i bili službeno prezentovani pred Većem Evrope, UN-om ili Evropskim parlamentom obuhvatala su podatke i reference koje je institucija Prvobraniteljke osiguravala za te događaje, a koje iz niti jednog drugog izvora nisu mogle biti dobijene, odnosno da imaju isti značaj i kredibilitet“ navodi se u odgovoru kancelarije Prvobraniteljke za ravnopravnost polova.

Podsetimo, u četvrtak poslepodne predsednik Milanović učestvovao je na komemoraciji povodom obeležavanja 78. godišnjice italijansko-četničkih zločina u zaleđu Omiša, nakon čega je dao izjavu novinarima.

Foto:Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

U izjavi se dotakao saborskih zastupnica Dalije Orešković i Marijana Puljak, udruženja B.a.B.e i rada Prvobraniteljke za ravnopravnost polova za koju je kazao kako se ne može jednostavno ni setiti njenog imena.

„Drago mi je da se javila prvobraniteljka. Postoje ljudi koji obavljaju, pa dosta važne javne funkcije, a da vi, a i ja kao predsednik države, u prvi mah se nisam mogao setiti imena. Zove se Višnja Ljubičić. Znate od kada je na toj dužnosti? Izabrana je krajem 11. meseca 2011. godine, par nedelja nakon što sam ja postao premijer. Onda je osam godina radila svoj posao, toliko da stvarno ne znam kako se zove“.

„U decembru 2019. godine dobila je još osam godina mandata, o vašem trošku. Opet nekako po izborima. Njen posao je da reaguje u ovakvim situacijama, dobro. Ja joj kažem da nisam nikoga uvredio“ rekao je Milanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar