Boris Džonson i Zdravko Krivokapić
Boris Džonson i Zdravko Krivokapić Foto:Andrew Parsons / Avalon / Profimedia

Vlada Crne Gore prijavila je da je premijer Zdravko Krivokapić prošle godine dobio više od 70 poklona, među kojima su oni od britanskog premijera Borisa Džonsona i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Od Džonsona je prilikom susreta u Londonu dobio njegovu knjigu “Faktor Čerčil – kako je jedan čovek stvorio istoriju”, koja se bavi njegovim prethodnikom na mestu premijera – Vinstonom Čerčilom.

Od britanskog premijera je tom prilikom dobio i set, koji čine flaša, dve čaše i posuda za led s grbom Ujedinjenog Kraljevstva.

Od turskog predsednika, koji je u avgustu boravio u Crnoj Gori, dobio je keramički ćup sa orijentalnim motivima.

Vlada je prijavila i poklone koje je premijer dobio prilikom zvanične posete Beogradu, tokom koje se sastao sa predsednicima Srbije Aleksandrom Vučićem, Vlade Anom Brnabić i Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Zdravko Krivokapić, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić
Zdravko Krivokapić, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić Foto: Instagram buducnostsrbijeav

U dokumentu na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije navodi se da je on od Vučića dobio zlatovez sa početka XX veka u ramu bogato ukrašen drvorezom, od Brnabić monografiju „Srbija pod suncem“, a od Dačića sliku sa motivom Narodne skupštine Srbije.

Krivokapić je početkom juna prošle godine dobio i poklon od poslanika, predsednika Prave Crne Gore Marka Milačića.

Milačić je Krivokapiću darovao portret mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića.

Milačić je, prema dokumentu, jedini predsednik partije koji je darovao premijera.

Pročitajte još:

Njegova supruga Žana Praščević Milačić donedavno je bila generalna sekretarka Vlade Zdravka Krivokapića, a imenovana je na tu poziciju sredinom juna.

Premijer, koji se često nalazio na meti kritika zbog bliskosti sa SPC, prijavio je i da je dobio više poklona verske tematike.

Od Sabornog hrama Sv. Jovana Vladimira dobio je umanjenu repliku Vladimirovog krsta, od igumana manastira Sv. Trojice iz Pljevalja dobio je ikonu i knjigu Sretena Petakovića o tom pljevaljskom manastiru, a ikonu Bogorodice dobio je od nastojatelja manastira Vatoped na Svetoj gori. Od vladike Hrama Svetog Save Stefana Šarića dobio je bibliju i monografiju o tom hramu, a od banjalučke eparhije dobio triptih Sv. Vasilija Ostroškog, ali i ikonu.

Sveto pismo na engleskom i hebrejskom od predstavnika izraelske odbrambene kompanije Elbit sistem, a suvenir s motivom pravoslavnog hrama dobio je i od jermenskog ambasadora u Crnoj Gori.

Krivokapić se prošle godine susreo i sa predsednicima više crnogorskih opština.

Od predsednika Opštine Bar Dušana Raičevića dobio je maslinovo ulje u drvenoj kutiji, od bjelopoljskog Petra Smolovića dve monografije – “Tradicija u crnogorskim selima” i “Tradicionalno dobri međunacionalni odnosi u Bijelom Polju”, a od pljevaljskog Igora Golubovića knjigu grupe autora “Istorija Pljevalja” i hemijsku olovku u kutiji s grbom Opštine.

Od predsednika Željka Ćulafića dobio je rokovnik sa natpisom Opština Andrijevica i turistički vodič “Biciklističke rute Andrijevica”, od Tihomira Bogavca knjigu “Berane” a od Marka Kovačevića dobio je kaiš, futrolu za dokumenta i hemijsku u poklon kutiji sa grbom Opštine Nikšić.

Jedino što je premijer zadržao su karte od broda koje je dobio od počasnog konzula Crne Gore u Solunu Vasilija Apostopulosa. Vrednost ovih karata je 13 eura.

Vrednost svih darova koje je prošle godine dobio premijer procenjena je na malo više od 4.500 eura, a pojedinačno najskuplji poklon koji je dobio je 250 eura vredna umetnička slika Nene Daković “Rijeka Crnojevića”, koju je dobio krajem decembra od autorke.

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne sme da prima poklone, osim protokolarnih i prigodnih, propisano je Zakonom o sprečavanju korupcije.

Protokolarnim se smatra poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrednosti do 50 eura.

Organ vlasti dužan je da izvod iz evidencije poklona koju vodi dostavi Agenciji do kraja meseca za prethodnu godinu.

****

Bonus video: Abazović o sankcijama Rusiji, neozbiljnosti Krivokapića i problemu sa kvorumom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar