Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Sudije i tužioci u Hrvatskoj danas su započeli "beli štrajk", koji će, kako je najavljeno, trajati do 2. februara, a za to vreme radiće se samo na predmetima kojima preti zastarevanje.

Iz Udruženja hrvatskih sudija ranije su saopštili da od danas kreću sa novim ciklusom mera upozorenja, navodeći da su istovremeno otvoreni za nastavak razgovora s vladom. Ovog puta su im se pridružili i tužioci, koji nisu učestvovali u prošlogodišnjom višenedeljnom štrajku.

Sudije i tužioci traže donošenje Zakona o plati i materijalnim pravima pravosudnih službenika,koji će osim sada ponuđenog dela materijalnih prava, u potpunosti urediti plate i druga materijalna prava pravosudnih službenika, u skladu sa postignutim standardima u državama članicama Evropske unije.

Foto:Shutterstock

Ministar pravosuđa Ivan Malenica izjavio je da su sudije i tužioci krenuli u mere nakon što su odbili predlog ministarstva i povećanje neto primanja za 700 evra, čime su preuzeli odgovornost za štrajk, ali i njegove posledice.

Ministarstvo je odbacilo i tvrdnje predsednika Vrhovnog suda da se vlada stavlja u superiornu poziciju prema sudstvu i ponaša kao poslodavac sudijama, prenosi zagrebački portal Index.

#related-news_0

Sudija Trgovačkog suda Ana Nagi je za zagrebačku N1 TV izjavila da su sudije frustrirane situacijom u pravosuđu i da na ovaj način pokušavaju da poboljšaju stanje.

“Verujem da će razum prevladati”, kaže Nagi i dodaje: “Ove mere su posledica ponašanja Vlade. Ako je Vlada jasno obećala da će napraviti iskorak i sama odredila rok za to i onda sve to nije izvršila, onda je ovo posledica takvog ponašanja Vlade”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar