Papa Franja Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Papa Franja pozvao je predsednike Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Volodimira Zelenskog da okončaju konflikt i da počnu mirovne pregovore.

„Moje molbe su upućene predsedniku Rusije, molim ga da zaustavi, između ostalog iz ljubavi prema sopstvenom narodu, ovu spiralu nasilja i smrti. Pozivam i predsednika Ukrajine da bude otvoren za niz mirovnih predloga“, rekao je papa u svojoj tradicionalnoj propovedi „Anđelu nebeskom“.

Kako prenosi Sputnjik, on je pozvao i predstavnike međunarodne zajednice da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se rat okončao, da ne bi došlo do opasne eskalacije.

Papa Franja Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

„U ime Boga i čovečanstva, opet upućujem svoje pozive za hitan prekid vatre, da se položi oružje i prihvate uslovi za mirovne pregovore koji nude rešenja koja nisu zasnovana na sili, već dogovorena, pravedna i stabilna, zasnovana na svetom poštovanju vrednosti ljudskog života, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, kao i poštovanje prava manjina i njihovih legitimnih briga“, rekao je Franja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da „žali zbog situacije poslednjih dana, koraka koji su u suprotnosti s međunarodnim pravom i koji povećavaju rizik od nuklearne eskalacije, što dovodi do katastrofalnih i nekontrolisanih posledica na globalnom nivou“.

„Posle sedam meseci, pozivam vas da se okrenete svim mogućim diplomatskim instrumentima koji još nisu iskorišćeni da se okonča ova ogromna tragedija“, dodao je papa.

Komentari

Svi komentari (1)