Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Po prvi put od Drugog svetskog rata, Nemačka je odlučila da trajno rasporedi svoju vojsku u Litvaniji, kod ruske enklave Kalinjingrad. Prema rečima ministra odbrane Borisa Pistorijusa, ovo će biti "vatrena linija" u slučaju da predsednik Rusije Vladimir Putin odluči da napadne članicu NATO saveza. U Litvaniju ide Pancer brigada 203, čiji je glavni sistem naoružanja borbeni tenk Leopard.

Sporazum „Akcioni putokaz“ koji je potpisan u Viljnusu nalaže raspoređivanje ukupno 4.800 nemačkih vojnika i oko 200 civila u članicu NATO saveza koja se graniči sa Rusijom – Litvaniju.

Ovakva odluka doneta je zobg invazije Rusije i na Ukrajinu i predstavlja potez pez presedana kada je Nemačka u pitanju. Na oko 100 kilometara od litvanske granice sa Rusijom, biće raspoređena nemačka vojska.

Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Ovo je ujedno prvi put od Drugog svetskog rata da Nemačka trajno raspoređuje vojsku u nekoj drugoj zemlji.

„Spremni smo za rat“

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus boravio je u Viljnusu na potpisivanju sporazuma sa litvanskim kolegom Arvidasom Anušauskasom, kojim se utvrđuju uslovi pod kojima će u toj baltičkoj zemlji biti stacionirano 4.800 nemačkih vojnika i 200 civila.

Ugovor je prvobitno najavljen u junu, ali tada nije predstavljen vremenski okvir.

„Sa ovom brigadom spremnom za rat, mi preuzimamo odgovornost za vođstvo ovde u Alijansi i na istočnom krilu NATO-a“, rekao je Pistorijus. Brzina kojom je projekat realizovan, rekao je, jasno pokazuje da Nemačka razume novu bezbednosnu realnost.

Foto:Droese / imago stock&people / Profimedia

Rat u Ukrajini je preokrenuo vojno razmišljanje u Berlinu i primorao generale i političare da deluju neobičnom brzinom. Kao znak eskalirajućih zahteva prema Bundesveru, jedna od jedinica koje čine vojnu jedinicu Nemačke u Litvaniji je Pancir brigada 203 iz Avgustdorfa u državi Severna Rajna-Vestfalija, ali je oklopna jedinica predala sve svoje tenkove Leopard 2 Ukrajini i sada čeka novoizgrađene zamene za njih.

Pistorijus je rekao da je narudžbina za zamenske tenkove izdata i kada budu spremni, biće isporučeni direktno u Litvaniju.

Finansiranje brigade

Pistorious je rekao da jedinica poput one koja je poslata u Litvaniju – pod nazivom Pancir brigada 42 – košta između 25 i 30 miliona evra mesečno za održavanje. Prve snage biće raspoređene sledeće godine, a cela brigada bi trebalo da bude raspoređena do 2027. Litvanija će izgraditi fizičku i vojnu infrastrukturu za baze, na koje će u narednim godinama potrošiti oko 0,3 odsto svog BDP-a, rekao je Laurinas Kasčiunas, šef Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu litvanskog parlamenta.

Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Bundesver zasad može bar delimično da se osloni na jednokratni specijalni fond od 100 milijardi evra za dopunu redovnog budžeta za odbranu. Ipak, pojedini zvaničnici su zabrinuti da će novac nestati ranije nego što se očekivalo zbog inflacije koja je izjedala fond.

„Moraćemo da razjasnimo od 2027. godine, kada se iscrpi specijalni fond, kako će se dostići dva odsto (cilj NATO-a za odbranu). Održivost je odlučujući faktor ako želimo da ostanemo sposobni za odvraćanje i odbranu u narednih nekoliko godina, što moramo biti“, naglasio je Pistorijus.

„Projekat svetionik“

Ali, bez obzira na zabrinutost oko opreme i novca, Berlin je odlučan da rasporedi snage, koje nemačka vlada naziva „Projekat svetionik“, signalizirajući svoju spremnost da zaštiti saveznike NATO-a i transformiše Bundesver u, kako kaže, snagu spremnu za rat.

Foto: Klaus-Dietmar Gabbert / AFP / Profimedia

„Istočno krilo se sada pomerilo na istok i dužnost Nemačke je da ga zaštiti“, rekao je Pistorijus.

Trenutno raspoređivanje nemačkih snaga u Litvaniji je jedna od osam rotacionih borbenih grupa koje je NATO rasporedio u zemljama duž svoje istočne granice – Nemačka je vodeća zemlja u Litvaniji, a Belgija, Češka, Luksemburg, Holandija, Norveška i SAD takođe šalju snage. Nova jedinica će se nalaziti na dve lokacije – Rukla u blizini drugog po veličini grada u Litvaniji Kaunas i Rudninkai u blizini glavnog grada Vilnjusa.

Moćna Pancir brigada

Tenkovski bataljon 203 je deo oklopnih snaga i stoga je jedna od borbenih trupa vojske. Glavni sistem naoružanja tenkovskog bataljona je glavni borbeni tenk Leopard 2 . Zadatak bataljona je borba protiv tenkovskih formacija neprijatelja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Pancer bataljon 203 je osnovan 1956. godine u Šlezvigu, pokrajini Šlezvig-Holštajn. Od 1957. godine bataljon je bio stacioniran u Hemeru u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Posle nekoliko preimenovanja i reorganizacije u tenkovski bataljon, trupe su se preselile u kasarnu feldmaršal Romel u Avgustdorfu u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Potpukovnik Oliver Kaufman je komandant tenkovskog bataljona 203 od oktobra 2023. godine.

Takođe, tenkovska trenažna brigada 9 „Donja Saksonija“ je jedna od najjačih tenkovskih borbenih jedinica u armiji. Planira i vodi veoma intenzivnu bitku za nacionalnu i odbranu Alijanse pod vođstvom Prve oklopne divizije ili, ponekad, viših komandi NATO-a.

Cela brigada je sposobna da planira, priprema i izvodi multinacionalne kopnene operacije u misijama Bundesvera u inostranstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare