Foto:shutterstock

Tačan uzrok masovnog nestanka struje u regionu, koji je doveo do totalnog kolapsa u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Albaniji, još nije poznat, ali su se pojavile spekulacije u medijima da je kvar počeo na mreži u Crnoj Gori, da bi se zatim proširio i na druge države regiona. U Crnoj Gori trenutno struju imaju samo Pljevlja i Žabljak, dok se sumnja da je čitava Dalmacija ostala bez snabdevanja električnom energijom.

Kako saznaje Dalmatinski portal, došlo je do pada sistema u Crnoj Gori, zbog čega je lančano bez električne energije ostala i Dalmacija. U Crnoj Gori, državi s kojom je Hrvatska mrežno spojena, ubrzo je došlo do pada sistema. Lančano se odrazilo na Dalmaciju. Bez struje je od 12.30 i ceo Split.

Foto: Shutterstock

Iz crnogorskog CEDIS-a su kazali da je struja nestala zbog ispada na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Kako saznaje Televizija Vijesti, od gradova u Crnoj Gori struju imaju samo Pljevlja i Žabljak.

Iz Elektroprivrede BiH su za portal Klix kazali da je razlog prekida snabdevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prenos poremećaja na sistem BiH.

Foto: Shutterstock

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosleđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susednim sistemima.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Još uvek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja celokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla“, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

Kako Hina nezvanično saznaje iz Hrvatskog operatora prenosnog sistema, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i deo Hrvatske – celu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

Kako saznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države. Uzrok još nije poznat, zasad se spekuliše da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja, te da je sistem u jednom trenutku srušen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare