Foto:N1

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH tvrdi da je odluka o izboru nove Vlade Kantona Sarajevo neustavna jer nije ispoštovan ustavni princip proporcionalnog nacionalnog sastava.

„Vlada Kantona Sarajevo broji 12 ministara i premijera, ukupno 13 članova Vlade Kantona Sarajevo. Od 13 članova Vlade samo je jedan Srbin. Prema Ustavu Federacije BiH i Ustavu kantona Sarajevo nacionalni sastav Vlade Kantona treba da budeproporcionalan nacionalnom sastavu stanovništva teritorije kantona Sarajevo iz 1991 godine“, navodi se u sinoćnjem saopštenju.

Pročitajte još:

Iz Odbora podsećaju da je na teritoriji kantona Sarajevo prema popisu iz 1991. godine živelo 28 odsto Srba i da to znači da bi minimalno tri člana Vlade Kantona Sarajevo trebalo da budu Srbi.

„I ova skupštinska većina koju čine i samoproklamovane multietničke stranke pokazuje da je njima multietničnost samo paravan za vođenje bošnjačke politike. Ponovo, treći put za tri godine, pitamo šta bi se desilo da u Republici Srpskoj mandatar predloži sastav Vlade koji nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Podsetimo, Vlada RS uvek u sastavu ima pet Bošnjaka i tri Hrvata“, dodaje se u saopštenju.

„Da podsetimo, u javnom sektoru Kantona Sarajevo radi 1,88 odsto Srba. Ukupno njih 15 Srba u celom javnom sektoru kantona“, ističe se još u saopštenju.

Skupština Kantona Sarajevo imenovala je u utorak novu kantonalnu Vladu, koju će predvoditi Edin Forto iz Naše stranke.

Za novu Vladu glasala su 23 poslanika, protiv je bilo šest, koliko i uzdržanih.

Novu Vladu čine ministri koje su predložili Naša stranka, Narod i pravda, SDP BiH i Klub samostalnih zastupnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar