Mario Nenadić Foto:N1

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić (SBB) podneo je danas ostavku predsedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku (SDA). Ovim je faktički pala Vlada Kantona Sarajevo. Ostavka je usledila nakon lokalnih izbora na kojima je u većini opština u Sarajevu pobedila opoziciona koalicija Četvorka.

Premijer Nenadić je ove nedelje na sednici Skupštine KS najavio spremnost da napusti funkciju premijera zbog činjenice da Vlada odavno nema podršku većine Skupštine te zbog rezultata lokalnih izbora koji idu u prilog opozicionoj koaliciji Četvorka.

Takođe, Nenadićev stranački šef Fahrudin Radončić podržao je njegovu odluku u sličnom duhu, spominjući pobedu Četvorke koja svakako planira da obori aktuelnu vladu na čelu sa Strankom demokratske akcije.

U ostavci Nenadić navodi da je svestan da većina u Skupštini Kantona Sarajevo odavno planira izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vladi, te kako smatra da je njegova obaveza da „ubrza procese koji slede“, aludirajući na obaranje trenutne i dolazak nove Vlade Kantona Sarajevo.

S obzirom da ostavka premijera znači i ostavku svih ministara, ovim činom je pala aktuelna Vlada Kantona Sarajevo. Takođe Nenadić je ostavio otvorenu mogućnost da, ukoliko Četvorka ipak želi da sprovede proceduru izglasavanja nepoverenja, onda će ostavku podneti nakon tog čina.

Aktuelna vlada i premijer Nenadić ostat će u tehničkom mandatu do imenovanja novog saziva.

Nenadić je na funkciju stupio u februaru 2020. godine, nakon što je oborena prethodna Vlada KS sastavljena od stranaka Šestorke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar