Foto: Press service of Prigozhin / UPI / Profimedia, Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia, Egor ALEEV / AFP / Profimedia, MAXIM SHIPENKOV, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Iako je ceo svet bez daha pratio razvoj situacije u Rusiji u subotu, kada je šef Vagnera Jevgenij Prigožin započeo oružanu pobedu, ona je isto dana i okončana. Epilog je sada već dobro poznat: Putin je od Moskve napravio tvrđavu, žestoko je osramoćen pred svetom, Prigožin je morao da stane i još je praktično proteran u Rusiju. Ono što je bilo primetno tokom celog haotičnog vikenda u Rusiji jeste odsustvo ministra odbrane Sergeja Šojgua, zbog koga je Prigožin i krenuo u "marš za pravdu".

Prigožin je pobunu započeo tvrdeći da su snage ruskog ministarstva odbrane napale njegove vojnike, pri čemu je dosta njih stradalo.

Tražeći hitnu smenu ministra odbrane Sergeja Šojgua i komandanta ruskih snaga u Ukrajini Valerija Gerasimova, Prigožin je najavio da će krenuti u Moskvu, ako je potrebno. Njegove snage ušle su na teritoriju Rusije i zauzele gradove Rostov i Voronjež. Rusija je tamo poslala svoju vojsku, kako bi sprovela antiterorističke operacije, zbog čega je došlo do sukoba zvanične vojske sa Vagnerom.

Foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Denis ROMANOV / AFP / Pool /Wagner Group / Zuma Press / east2west news / WillWest News / Profimedia/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA-EFE/STRINGER

Konvoj Vagnerovaca je krenuo ka glavnom gradu Rusije, sve kako bi se obračunao sa Šojguom. U tim trenucima, oglasio se samo Vladimir Putin i naglasio da su oni koji pokreću pobunu izdajnici. Rusija će, stoga, učiniti sve da se zaštiti.

Šojgu je, primetno, ostao tih, dok je vojska od Moskve pravila tvrđavu, pripremajući se za dolazak Vagnerovaca.

Primirje pod velom tajni

Kada je konvoj Vagnerovaca stigao na 200 kilometara udaljenosti od Moskve, saopšteno je da je uz posredstvo Aleksandra Lukašenka Prigožin pristao da stane.

Ovu vest objavila je pres služba Lukašenka, potvrdila pres služba Prigožina, dok se sam Putin nije oglašavao. Prigožin je poručio da je stao kako bi izbegao prolivanje „ruske krvi“, a ubrzo je objavljeno da on odlazi u Belorusiju, dok će Vagnerovci biti pod kontrolom ministarstva odbrane Rusije.

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Nije teško zaključiti koliko je poniženje ovim doživeo Putin, a ništa bolje nije prošao ni Jevgenij Prigožin – sada već bivši šef Vagnera. On je bio primoran da zaustavi svoj konvoj, a pored toga najavljeno je da će se preseliti u Belorusiju. Međutim, nije precizirano šta će Prigožin raditi u Belorusiji, ali je sam ovaj čin za njega bolan jer je praktično proteran iz Rusije.

Šojgu je opstao

Istovremeno, njegov ključni zahtev nije i neće biti ispunjen, a tiče se čoveka koji je, čini se, dramu posmatrao iz senke. Verovatno i likovao.

Prigožin je već duže vreme u sukobu sa ruskim vojnim vrhom. Njegova netrpeljivost prema njima je kulminirala kada ih je optužio da njegovoj grupi ne dostavljaju potrebnu municiju za borbu u Ukrajini. On je otvoreno govorio protiv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova, pa je i otvoreno tražio njihovu smenu.

Sergej Šojgu i Velerij Gerasimov Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov jasno je rekao da kadrovska pitanja u vezi sa Ministarstvom odbrane Rusije nisu bila predmet pregovora Lukašenka i Prigožina, budući da o tome može da odlučuje isključivo predsednik Rusije. To znači da se Prigožinu nije ispunila želja da Šojguu i Gerasimovu vidi leđa.

Prigožin je u video snimku tokom haotičnih dešavanja u Rusiji tokom subote tražio da ministar odbrane Sergej Šojgu i najviši ruski general Valerij Gerasimov dođu kod njega na sastanak u Rostov na Donu.

„Stigli smo ovde, želimo da primimo načelnika generalštaba i Šojgua“, rekao je Prigožin na snimku. On je tada zapredio da će ako oni ne dođu, blokirati Rostov i krenuti ka Moskvi.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Slušam Putina, ali Šojgua treba ukloniti“, rezimirao je Prigožin. Ne da Šojgu nije uklonjen, već je ostvario još jednu pobedu u odnosu na Prigožina, a tiče se samih Vagnerovaca.

Peskov je istakao da borci Vagnera neće biti gonjeni „s obzirom na zasluge na ukrajinskog frontu“, ali i da će sada biti inkorporirani u oružane snage Rusije.

Ovo je isprva i bio cilj ruskog vojnog vrha, kada je donet novi zakon koji podrazumeva da sve paravojne formacije moraju da potpišu ugovore sa ruskim ministarstvom odbrane do 1. jula.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je sredinom juna svim „dobrovoljačkim odredima“ na frontu u ratu u Ukrajini da potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane do 1. jula, kako bi se povećala efikasnost vojske. Ovim je zvanično, otvoreno i vrlo oštro počeo javni sukob Sergeja Šojgua i Jevgenija Prigožina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prigožin je to odbio bez razmišljašnja. Šef Vagnera je kao razlog svog odbijanja naveo to što ruska vojska ne može da izdrži efikasnost njegove grupe, zbog „Šojguove nesposobnosti da pravilno upravlja vojnim formacijama“. Ali šef Vagnera je dodao da je generalno njegova grupa „potpuno podređena” interesima Rusije i vrhovnog komandanta.

„Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama“, rekao je Prigožin, dodajući da je Vagner koordinisao svoje akcije u Ukrajini sa generalom Sergejem Surovikinom, kojeg ruski mediji nazivaju „General Armagedon“.

Čini se da je na kraju Šojgu ipak postigao cilj, dok Prigožin odlazi praznih ruku i posramljen.

BONUS VIDEO Radić: Vagner može da stvori unutrašnje probleme Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar