Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, vremeradar.rs

Dugo očekivana promena vremena tigla je do Dalmacije. Ciklon s frontalnim poremećajem jutros se premešta preko srednje Dalmacije prema jugu, pa je tako u većem delu Dalmacije promenljivo do pretežno oblačno, a na nekim područjima bilo je i jačih pljuskova s grmljavinom i obilnijih padavina. Prema poslednjim informacijama, trenutno je najkritičnije u Splitu, a očekuje se da ovo snažno nevreme u večernjim časovima stigne i u Srbiju.

Kako prenose tamošnji mediji, u Splitu je pala ogromna količina kiše, a veliki broj ulica je potpuno poplavljen.

Prema mreži automatskih meteoroloških stanica Pljusak.com, najviše padavina palo je na širem području Šibenika – Radelj 107 litara, Murter 75 litara, Krković 73 litra, Šubićevac 53 litra, Drniš 34 litra. Zadar i okolina dobili su 5-15 litara, a Benkovac 74 litra kiše. Na širem području Splita kiša još uvek pada, pa sami grad meri 10-15 litara, Trogir 15, Dugopolje 20, Kaštela 25-30, Sinj 13, Hrvace 30, Nisko 37, a Muć 48 litara.

Foto: TANJUG/ FOTO STA/ Deniel Novakovic/ bg; TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ bg; Marko Korosec/Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šta očekuje Srbiju?

Inače, kada je reč o Srbiji, jutros je Republički hidrometeorološki zavod izdao novo upozorenje zbog lošeg vremena koje je pred nama.

prognoza
Foto: vremeradar.rs

Upozorenje je izdato za područje Srbije na obilne padavine, lokalnu pojavu grada i olujni vetar – za danas 23. septembar i sutra 24. septembar.

Pročitajte još:

I kako kažu iz RHMZ, obilne padavine već danas popodne se očekuju prvo u Bačkoj, a potom danas i sutra u ostalim krajevima zemlje.

Napominju i da će naoblačenje sa kišom, plјuskovima, grmlјavinom i padom temperature danas zahvatiti najpre severozapadne krajeve Srbije, a krajem dana, tokom noći (23./24. septembar) i sutra, 24. septembra proširiće se na celu zemlјu uz intenziviranje padavina i lokalnu pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina. Zato će Srbija biti u crvenom i narandžastom meteo-alarmu.

BONUS VIDEO Nevreme razorilo užička sela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare