Foto:EPA/ANTONIO BAT ILLUSTRATION

Nekoliko bolnica u Londonu pogođeno je sajber napadom koji onemogućava pristup podacima neophodnim za transfuzije i rukovanje krvnim produktima, kao i rezultatima sa odeljenja za patologiju, pa su u tri bolnice otkazane operacije, a u dve transplantacije.

Kako prenosi BBC, pet bolnica moralo je da otkaže sve specijalističke kardio-vaskularne i pulmološke preglede, zbog nemogućnosti pristupa podacima sistema britanskog državnog zdravstva.

Bolnice su počele da šalju pacijente kojima je neophodna hitna medicinska pomoć ili operacije u obližnje medicinske ustanove, koje nisu pogođene napadom.

Uprava trusta koji rukovodi napadnutim bolnicama potvrdila je da su one meta sajber napada, koji u potpunosti blokira pristup elektronskom sistemu zdravstvene zaštite, sve dok se ne plati otkup.

Poslednji uspešan napad ove vrste na britansko državno zdravstvo dogodio se 2017. godine i tada nikakav novac nije plaćen, podseća RTS.

Šteta za državno zdravstvo tada je iznosila više stotina miliona funti, pošto je otkazano nekoliko stotina hiljada pregleda i operacija.

Kolika je šteta ovoga puta, rano je proceniti dok je napad u toku.

Bivši rukovodilac bolničkim trustom podsetio je u intervjuu za britanski radio ABC da je državno zdravstvo tesno povezano sa obaveštajnim službama, kao i da one nedeljno u proseku spreče oko 2.000 sajber napada na taj sektor.

***

BONUS VIDEO – Rat u pojasu Gaze ne jenjava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar