Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Mahmoud Fareed / Zuma Press / JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u petak da se najveća bolnica u Gazi, u kojoj je smešteno oko 50.000 ljudi, suočava sa bombardovanjem. Palestinski zvaničnici su rekli da je Izrael pokrenuo vazdušne napade na najmanje tri bolnice, dok se zdravstveni sistem bori da zbrine hiljade ranjenih ili raseljenih ljudi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u petak da pozdravlja četvorosatnu „humanitarnu pauzu“ Izraela u napadima na Gazu, ali da je neophodno učiniti više.

„Ubijeno je previše Palestinaca. Previše je onih koji su patili proteklih nedelja, a mi želimo da učinimo sve što je u našoj moći da sprečimo štetu i uvećamo pomoć koja stiže“, rekao je on.

Portparolka SZO Margaret Haris, rekla je da 20 bolnica u Gazi ne radi i da je u bolnici Šifa bilo „intenzivnog nasilja“. Izrael nije odgovorio na njene tvrdnje, ali je u saopštenju od četvrtka, izraelska vojska navela da je napala Hamasove prostorije u blizini Šife, piše Gardijan.

Entoni Blinken Foto: Celal Gunes / AFP / Profimedia

Benjamin Netanjahu je u četvrtak rekao da Izrael ne nastoji da osvoji, okupira ili upravlja Gazom nakon rata protiv Hamasa, ali će biti potrebna „verodostojna snaga“ da uđe na palestinsku teritoriju ako budu trebali da spreče potencijalne pretnje.

Netanjahu je ranije ove nedelje sugerisao da će Izrael biti odgovoran za bezbednost Gaze na neodređeno vreme, stvarajući otpor Sjedinjenih Američkih Država, glavnog izraelskog saveznika.

„Mi ne želimo da osvojimo Gazu, mi ne želimo da okupiramo Gazu i ne želimo da upravljamo Gazom. Moramo imati kredibilnu silu koja će, ako je potrebno, ući u Gazu i ubiti ubice. To sprečiti da se stvori grupa slična Hamasu“, kazao je premijer u četvrtak.

Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/Maya Alleruzzo / POOL

Netanjahu je rekao da će na toj teritoriji morati da se formira civilna vlada, ali da će se Izrael pobrinuti da se napadi Hamasa od 7. oktobra ne ponove.

Izraelska vojska je saopštila da se bolnica Šifa nalazi u oblasti koju je nazvala „srcem obaveštajnih i operativnih aktivnosti Hamasa“. Tvrdnja koju su demantovali i Hamas i bolničko osoblje, rekavši da vojska te navode koristi kao izgovor za napade.

U petak rano ujutru, portparol ministarstva zdravlja Gaze Ašraf al-Kidra rekao je da je Izrael gađao bolničko dvorište i da ima žrtava, ali nije govorio o detaljima. Direktor bolnice Mohamad Abu Salmia rekao je da je poginulo najmanje šest osoba.

Al-Zahra Foto:Tanjug/AP Photo/Ali Mahmoud

„Sa napadima u blizini bolnice ozbiljno smo zabrinuti za dobrobit hiljada civila, među kojima je mnogo dece koja traže medicinsku negu i sklonište“, naveo je „Human Rights Watch“.

Hiljade pacijenata, medicinskog osoblja i raseljenih lica nalaze se u bolnicama bez vode i hrane i svakog trenutka mogu da budu meta napada.

Hiljade Palestinaca nastavilo je u četvrtak da beži na jug iz severne Gaze, pošto je Bela kuća objavila da će Izrael početi da primenjuje četvorosatne „humanitarne pauze“ u napadima kako bi ljudi mogli da odu.

Portparol američke nacionalne bezbednosti Džon Kirbi rekao je da će pauze omogućiti ljudima da prođu dva humanitarna koridora, što je opisao kao „značajan prvi korak“.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U satima nakon izjave, nije bilo znakova prestanka borbi koje su opustošile enklavu.

Američki zvaničnici kažu da bi palestinske vlasti, koje imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael, trebalo da se vrate da upravljaju Gazom nakon rata. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom od predsednika Mahmuda Abasa, 2007. godine.

Pročitajte još...

Najviši palestinski zvaničnici, uključujući Abasa, kažu da vraćanje vlasti Gazi mora biti praćeno političkim rešenjem kojim se okončava izraelska okupacija teritorije koju je zauzeo u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Netanjahu je naglasio da je posle rata potrebno uspostaviti „demilitarizovanu, deradikalizovanu i obnovljenu Gazu“.

Palestinski premijer Mohamed Štaje rekao je da se vlast neće vratiti u Gazu „na leđima izraelskog tenka“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare