Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

"Megan i Hari nisu imali tajno venčanje pre javne ceremonije", rekao je nadbiskup Kanterberija Džastin Velbi.

Pročitajte još:

„Zakonsko venčanje bilo je u subotu. Potpisao sam venčani list“, rekao je nadbiskup u vezi sa tvrdnjama vojvotkinje od Saseksa da se zapravo venčala tri dana pre kraljevskog vencanja.

Tokom intervjua sa Oprom Vinfri, Megan je rekla da su ona i princ Hari imali tajnu ceremoniju venčanja koju je vodio Džastin Velbi u njihovom dvorištu i da niko nije znao da je par razmenio lične zavete uoči službenog dana vencanja u Vindzoru 19. maja 2018. godine.

Nadbiskup Velbi je u intervjuu rekao da je zakonsko venčanje bilo u subotu, ali je dodao da „neće reći šta se dogodilo na bilo kojim drugim sastancima“.

„Ako neko od vas ikada razgovara sa sveštenikom, očekujete da se taj razgovor održi u tajnosti. Nije važno s kim razgovaram. Imao sam niz privatnih i crkvenih sastanaka sa vojvodom i vojvotkinjom pre venčanja“, rekao je nadbiskup.

Prema njegovim rečima, zakonsko venčanje je bilo u subotu, kada je, kako kaže, potpisao venčani list, prenosi Skaj Njuz.

„To je pravni dokument, i počinio bih teško krivično delo da sam ga potpisao znajući da je lažan. Ono što pretpostavljam da su uradili bilo je razmenjivanje nekih jednostavnih zaveta koje su mozda sami napisali, a što je moderno“, rekao je nadbiskup.

Bivši glavni službenik u svešteničkoj kancelariji Stiven Borton rekao je da misli da su Hari i Megan pred nadbiskupom razmenili zavete koje su pisali na sastanku koje su imali pred venčanje.

Pročitajte i:

Reč je o njihovom venčanom listu, koji je britanski “Miror“ dobio iz Matične kancelarije. On potvrđuje da su se formalnosti održale 19. maja 2018. godine u dvorcu Vindsor. Službenik koji je sastavio dozvolu za venčanje Megan i Harija kaže da je vojvotkinja očito malo zbunjena oko braka jer je izjavila da su sklopili brak u njihovom dvorištu tri dana pre spomenutog datuma.

“Žao mi je, ali Megan je očito zbunjena i pogrešno informisana. Nisu se venčali tri dana ranije pred nadbiskupom od Kenterberija. Posebna dozvola koju sam pomagao sastaviti omogućila im je venčanje u kapeli Svetog Džordža u Vindsoru, koje se dogodilo 19. maja 2018. godine, koje je video ceo svet i koje je bilo službeno venčanje, koje je priznala engleska Crkva i zakon. Ja pretpostavljam da su ranije možda razmenili neke jednostavne zavete koje su sami napisali i rekli to pred nadbiskupom, ali bila je to verovatno obična proba”, izjavio je bivši službenik kancelarije Stiven Borton za britanski San.

Megan je zapanjila gledaoce kada je pred Oprom otkrila navodnu istinu o njihovom venčanju.

“Znate, mi smo se zapravo venčali tri dana pre našeg venčanja. To niko ne zna. Zavete koji stoje uokvireni u našoj sobi razmenili smo samo nas dvoje pred nadbiskupom od Kenterberija u našem dvorištu”, izjavila je Megan.

“Bilo je samo nas troje”, dodao je Hari i potvrdio Meganinu izjavu da su zamolili nadbiskupa da ih venča nasamo u njihovom domu, ali Borton je sada medijima potvrdio kako to zapravo nije moguće i objasnio zašto.

“Nisu se mogli venčati u Notingemu jer to mesto nije ovlašćeno za venčanja i nije bilo dovoljno prisutnih svedoka. Nije moguće da na venčanju bude samo troje ljudi, to nije valjana ceremonija. Mislim da je vojvotkinja zbunjena i da nekakva potvrda u obliku zaveta koja stoji na zidu nije službena potvrda o venčanju. Venčanje je održano u kapeli pod uslovima predviđenim Zakonom o kraljevskim brakovima iz 1772. godine. Da bi se mogli venčati, bila je sastavljena i posebna dozvola Kraljice kojom je ona sve odobrila, pa i mesto održavanja venčanja”, izjavio je.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)