Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Revolt dela javnosti nakon izjave crnogorskog premijera Dritana Abazovića da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacim već ljudima, ne jenjava, iako se Abazović izvinio majkama Srebrenice.

Povod za burne reakcije bila je Abazovićeva izjava data juče u Srebrenici. On je, boraveći na obeležanju 27 godina od zločina u Srebrenici, poručio da je 11. jula 1995. na tom mestu ubijeno čovečanstvo, ali da je Bosna nastavila da živi.

„Danas, 27 godina nakon toga i dalje na Balkanu i živi duh mržnje, razdora, podela koji se na svu sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima, ali koji se manifestaciju politikama koje se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenica“, rekao je Abazović.

Istakao je da prošlost ne možemo da promenimo, ali da možemo budućnost.

„Na nama je da izaberemo da li želimo da živimo u balkanskoj međi ili da pogledamo istini u oči, da ne negiramo nikoga, da pružimo podršku porodicama žrtava. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima nego nad ljudima i nisu ga počinile vojske nego politike. Politike zla, smrti i prevare. Zato treba da menjamo stvari, da pogledamo jedni druge u oči, da shvatimo da i dalje ima dosta toga što možemo promeniti na bolje. Da učimo iz grešaka, a damo šansu pomirenju, pravdi i istini“, rekao je Abazović u Potočarima.

PROČITAJTE JOŠ:

Glumac Emir Hadžihafizbegović na Fejsbuku je napisao šta misli o Abazoviću nakon njegove izjave u Srebrenici, prenosi N1 BiH.

“Bitango, nesorto, smetljaru, mrcino i klošaru Dritane Abazoviću. Mali od kužine fašističke politike. Dobro si u Srebrenici smišljeno i namjerno ranio Bošnjake svojim monstruoznim govorom. Gori samo od tebe su oni koji su te pustili da nakon onakve blasfemije i džubraluka od govora nad mezarima počinjenog genocida nad Bošnjacima, dođeš do Srebreničkog kamena bola i tu poližiš cvijeće. Duboko vjerujem da ćeš vrlo brzo biti proglašen personom non grata u Bosni i Hercegovini. Da Bog da te stigla suza svake srebreničke majke. Ti si zakržljala psihologija i polusvijet kakvi su ti i nalogodavci iz Beograda. Vrati dipolomu sarajevskom Univerzitetu, žoharu mali. I izrode. Odlaziš u istoriju kao ozbiljan š****”, napisao je on.

Nakon sporne izjave Abazović se izvinio majkama Srebrenice.

“Oprostite, Majke Srebrenice na nejasno izrečenoj misli. Poznato je da svako djelo zavisi od svog cilja. Moj cilj je mir. Genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici da se nikad nikome ne ponovi”, napisao je Abazović na Tviteru.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare