Foto: R.R./ATAImages

Novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je u intervjuu za podgoričke Vijesti da očekuje da Beograd i Podgorica uskoro imenuju nove ambasadore, nakon što je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen nepoželjnom osobom.

Koji će biti vaši prvi koraci kada preuzmete dužnost?

Po preuzimanju dužnosti očekuje me izbor tima sa kojim ću raditi u narednih pet godina, nakon čega ću krenuti u intenzivnu spoljno-političku kampanju, u okviru koje imam nameru da dodatno pozicioniram Crnu Goru kao pouzdanog partnera, dobrog susjeda i buduću članice EU. Pored redovnih poslova, termin parlamentarnih izbora uslovljava da moje glavno angažovanje na unutrašnjem planu, u narednih par meseci, bude vezano za formiranje buduće vlade, od koje se očekuje snažan reformski zamajac i ubrzanje evropskog puta.

Foto: R.R./ATAImages

U tom smislu, shodno ustavnim ovlašćenjima i legitimitetu koje su mi dali građani na izborima, spreman sam da u tom procesu dam kvalitetan i konstruktivan doprinos.

Pošto Vladimir Božović dve i po godine nakon što je proglašen za nepoželjnu osobu, iz Beograda obavlja funkciju ambasadora Srbije u Crnoj Gori, očekujete li da Srbija imenuje novog diplomatu u Podgorici?

Imajući u vidu da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja, uz Evropsku uniju i NATO, jedan od tri ključna stuba spoljne politike Crne Gore – posebnu pažnju poklanjamo saradnji sa svim susedima u regionu. Na toj liniji, dobri, kvalitetni i sadržajni odnosi sa Srbijom su dragoceni i očekujem da oni nakon različitih faza, koje su nadam se iza nas, novim projektima i sadržajem dobiju novi zamah.

POGLEDAJTE JOŠ:

U tom smislu, očekujem da imenovanjem novih ambasadora u Podgorici i Beogradu stepen diplomatskog predstavljanja vratimo na odgovarajući nivo, kako bi u drugačijim političkim okolnostima diplomatski predstavnici mogli da budu neupitna tačka povezivanja, spajanja i saglasja, odnosno kvalitetna spona dve države, promovišući ono što su zajednički interesi za dobrobit građana i Crne Gore i Srbije.

Ostatak intervjua možete pročitati na sajtu Vijesti.

BONUS VIDEO Inauguracija novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića