Angela Merkel Foto:AP Photo/Michael Sohn

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da je delimično "zaključavanje" koje je uvedeno u Nemačkoj početkom novembra sprečilo eksponencijalni rast broja novozaraženih, ali je i upozorila da taj broj mora nadalje dodatno da se smanjuje. Nemački zvaničnici najavili su ranije da će restriktivne mere, uvedene zbog virusa korona, verovatno ostati na snazi tokom zime.

Nakon sastanka vrha federalne vlade i saveznih država Nemačke, ona je saopštila da je odluka o pooštravanju postojećih mera odložena do 25. novembra i apelovala na građane da redukuju svoje društvene aktivnosti i kontakte na najniži mogući minimum, preneo je Rojters.

„Mere koje su sada na snazi još nisu preokrenule trend rasta broja zaraženih, ali uspeli smo da ukrotimo dinamiku zaražavanja“, rekla je Merkelova i poručila da je formula uspeha u smanjenju društvene ineterakcije i kontakata.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan najavio je ranije da će restriktivne mere, uvedene zbog virusa korona, verovatno ostati na snazi tokom zime.

Prema njegovim rečima malo je verovatno da će biti organizovane masovne proslave Božića ili okupljanja više od 10 do 15 ljudi.

Danas je u Nemačkoj zabeleženo gotovo 22.000 novih slučajeva virusa korona, ali je to za oko 1.500 manje u odnosu na vikend.

Nemačka je uvela jednomesečno zatvaranje ugostiteljskih i sportskih objekata, uz nastavak rada škola i prodavnica.

Špan je izjavio da smanjenje broja zaraženih neće značiti trenutni povratak u normalan život.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar