Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Strateški vojni kopneni koridor između poluostrva Krim i dela regiona Donbas uspostavljen je danas, prenela je ruska novinska agencija RIA novosti. Kijev se još nije oglasio povodom ovih tvrdnji, ali ukoliko su one tačne, Rusija je uspela da ostvari svoj prvi veliki cilj u Ukrajini - poveže Krim koji smatra svojom teritorijom od 2014. godine i Donjecku narodnu Republiku (DNR) i Lugansku Narodnu Republiku (LNR) čiju je nezavisnost priznala nekoliko dana uoči početka invazije.

RIA je u izveštaju citirala Georgija Muradova, zamenika premijera Krima i stalnog predstavnika tog poluostrva pri predsedniku Rusije.

„Krim i Donbas sada povezuje kopneni koridor na teritoriji Ukrajine. Pod kontrolu je stavljena magistrala od Krima do Marijupolja“, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Koridor predstavlja stratešku rutu koja povezuje Krim i Marijupolj, luku na Azovskom moru okruženu separatističkim trupama koje podržava Rusija, ali i ruskim trupama, prenosi CNN.

Kopneni koridor omogućava trupama na Krimu da se udruže sa pobunjenicima iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) koje podržava Rusija. Istovremeno, proruskim separatistima iz Donbasa taj koridor omogućava pristup ključnim lučkim gradovima duž Azovskog mora.

U izveštaju RIA novosti navodi se da je ovaj koridor „važna ruta“ za povezivanje Krima sa glavnim gradom za proizvodnju čelika Marijupolja i industrijskim regionom Donbasa.

Opširnije o današnjim dešavanjima pročitajte u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: U Lavovu ponovo otvoren bunker iz Drugog svetskog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare