Foto: Medija centar Beograd

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije je osudio zaključak nadležne grupe Unsko-sanskog kantona da se formira prrihvatni kamp za migrante u srpskom selu Lipa u opštini Bosanski Petrovac.

„Skandalozna je činjenica da vlast Unskog-sanskog kantona, ali i bošnjačka vlast u Sarajevu, u poslednje dve godine konstatno nastoje da se u srpskim selima nasele migranti s ciljem zastrašivanja preostalih Srba, sprečavanja povratka proteranih Srba i uzurpacije i otimanja srpske zemlje i druge imovine“, naveo je Linta u izjavi za javnosr.

Stalni pokušaji zvaničnog Sarajeva i Bihaća da nasele migrante u napuštena srpska sela je, smatra Linta, jedan u nizu dokaza da „bošnjačka vlast na svim nivoima nije odustala od politike cementiranja etničkog čišćenja Srba koji su za vrijeme građanskog rata proterani sa svojih vekovnih područja“.

PROČITAJTE JOŠ

 

Linta traži od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da Minstarstvu spoljnih poslova BiH saopšti stav da je neprihvatljivo da se u srpskim naseljima u Federaciji BiH formiraju Centri za migrante.

Srbija se snažno zalaže za dosledno poštovanje univerzalnih vrednosti kako što su ljudska prava, vladavina prava i prava manjinskih naroda, a ne za jednostrane akcije koje neće donijeti nikome ništa dobro.

„Zbog toga je važno da se insistira da nadležni organi u Sarajevu i Bihaću ponište sve odluke i zaključke čiji je cilj nasilno naseljavanje migranata u srpskom selu Lipa i nizu drugih srpskih sela, kao što je Medeno polje i brojna druga. Važno je istaći da se radi o grubom kršenju Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma čime se širi strah, nepoverenje, povećavaju tenzije i produbljuju podele između srpskog i bošnjačkog naroda“, naveo je Linta.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram