Foto:EPA/ANTONIO BAT

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta smatra da odluka Vlade Hrvatske da pomogne u podnošenju više od 5.000 tužbi protiv Srbije predstavlja još jedan neprijateljski akt.

„Radi se pripadnicima hrvatskih paravojnih formacija koji su uhapšeni tokom i poslije borbi za oslobođenje Vukovara i imali su status ratnih zarobljenika. Jugoslovenska narodna armija je 1991. godine bila jedina legalna oružana sila koja je imala ustavnu obavezu da brani mir i ustavni poredak od ustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio nasilno rušenje Jugoslavije i stvaranje etnički čiste hrvatske države bez Srba“, naveo je Linta u izjavi koja je dostavljena medijima.

On podseća da su hrvatske paravojne formacije, koje su leto i jesen 1991. godine masovno napale JNA širom Hrvatske, uključujući i Vukovar, imale na čelu ustašku šahovnicu, kao i da je JNA vodila odbrambeni rat i hapsila pripadnike hrvatskih nelegalnih formacija koji su činili masovne zločine prema srpskom narodu.

Linta kaže i da Hrvatska gotovo ništa nije učinila na kažnjavanju naredbodavaca i počinlaca masovnih zločina nad Srbima u desetinama hrvatskih gradova i mesta, „u hrvatskim zločinačkim vojno-policijskih akcijama i u velikom broju logora koji su osnovani za Srbe“.

U Hrvatskoj se, kaže, ratni zločinci veličaju i smatraju herojima a srpske žrtve se prećitkuju, umanjuju ili negiraju.

Hrvatsko pravosuđe nije nezavisno i profesionalno, tvrdi Linta, već je, kaže, u etnički motivisano i „u fukciji opravdanja lažne i apsurdne teze da su Srbija, JNA i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju a da je Hrvatska tobože vodila odbrambeni i oslobodilački rat“.

Zbog toga se, dodaje, u Hrvatskoj konstatno pokreću sudski postupci protiv pripadnika JNA i vojske i policije RSK najčešće na osnovu lažnih dokaza s ciljem da se opravda navedena bezočna laž.

„Krajnje je vreme da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije počne da pokreće istrage i da podigne niz optužnica protiv pripadnika hrvatskih vojnih, paravojnih i policijskih formacija za koje postoje nepobitne činjenice da su naredili ili počinili ili nisu sprečili ratne zločine protiv ratnih zarobljenica i civila srpske nacionalnosti“, zaključuje Linta.