Džordž Soroš Foto: EPA/ANDREAS GEBERT

Fondacije Otvorenog društva (OSF) saopštile su danas da planiraju da ograniče davanje grantova do februara dok se sprovodi tranzicija ka novom operacionom modelu pod vođstvom novog šefa, sina Džordža Soroša, Aleksa.

Portparol fondacija je rekao da pauza u finansiranju neće uticati na sadašnje imaoce grantova.

U pismu upućenom „prijateljima i partnerima“ Fondacija Otvoreno društvo njen predsednik Mark Malok-Braun napisao je: „Tehnološke, ekološke, političke i socioekonomske promene postavljaju izazov za ideale otvorenog društva širom sveta. Ove promene zahtevaju da preispitamo filantropiju“.

U okviru revizije osoblje OSF od 800 ljudi u 20 zemalja će biti smanjeno za 40 odsto, a slede i promene u grantovima OSF-a.

„To će često značiti višegodišnje obaveze (Fondacija) koje će našim partnerima omogućiti ambicioznu, dugoročnu akciju sa jasnim merljivim ciljevima koji ne bi bili ispunjeni bez uključenja Otvorenog društva“, napisao je direktor Malok-Braun, i dodao da će OSF poštovati postojeće finansijske obaveze, ali da je moguće da neće obnoviti neke od njih.

Neki imaoci grantova su zabrinuti zbog toga kakav će uticaj promene imati na njihovo finansiranje, navodeći da već sama neizvesnost ima cenu posebno za male organizacije.

OSF su jedan od najvećih finansijera organizacija za ljudska prava, i takođe su finansirale neprofitne organizacije koje se zalažu za slobodu govora, rade na tretmanima i politikama za zavisnike od droge i u skorije vreme na „klimatskoj pravdi“.

OSF su donirale 1,5 milijardi dolara na svetskom nivou 2021. godine, što je poslednja godina za koju su raspoloživi puni podatci. To uključuje 401 milion u SAD i 209 miliona u Evropi i Centralnoj Aziji.

Malok-Braun je takođe predstavio novo izvršno rukovodstvo: potpredsednike Pedra Abramovaja i Binajfera Novrodžija, i potpredsednika i direktora za operacije Sandru Breku. Aleks Soroš je u decembru prošle godine izabran za predsedavajućeg odbora OSF-a.

***

BONUS VIDEO: Džo Bajden objavio kandidaturu za mesto predsednika Amerike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar