Foto: EPA-EFE/Michael Steele

Najbogatiji ruski oligarsi izgubili su ove godine skoro 95 milijardi dolara zbog strogih sankcija koje je Zapad uveo Rusiji. Otkako je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu, oligarsi su dnevno gubili 330 miliona dolara, piše Gardijan.

Roman Abramovič, nekadašnji vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, bio je najveći gubitnik. Njegovo bogatstvo je ove godine palo za 57 odsto na 7,8 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Abramovič je bio jedan od prvih oligarha koji je bio podvrgnut sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva 10. marta nakon što su ga ministri optužili da ima jake veze sa Putinovim režimom i da je među grupom bogatih ruskih biznismena koji su imali „krvi na rukama“.

Bogatstvo milijardera Genadija Timčenka, energetskog investitora i bliskog Putinovog prijatelja, smanjeno je za 48 odsto na 11,8 milijardi dolara. Sulejman Kerimov, još jedan saveznik ruskog predsednika, izgubio je 41 odsto, pavši na 9 milijardi dolara, navodi se u indeksu.

Britanska vlada zamrznula je više od 18 milijardi funti imovine koja pripada oligarsima i drugim Rusima. Sankcije su uvedene za 1.271 osobu – uključujući Abramoviča i „kralja nikla“ Vladimira Potanina, drugu najbogatiju osobu u Rusiji.

Vlada je saopštila da su „najteže sankcije“ ikada uvedene dovele do zamrzavanja 18,4 milijarde funti imovine povezane sa Rusijom. Ukupno, otprilike 24 bogata Rusa na Blumbergovoj listi izgubilo je oko 95 milijardi dolara ove godine, piše Gardijan.

BONUS VIDEO: Luksuzni bunker „za smak sveta“ za bogataše Ima čak 992 kvadrata, bazen i bioskop

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar