Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia, EPA-EFE/YURI KOCHETKOV, ANTHONY ANEX, YURI KOCHETKOV

Zapadni zvaničnici razmatraju predlog koji bi omogućio ruskim oligarsima da "kupe izlaz iz sankcija", prenosi AP. Razgovori uključuju ukidanje sankcija oligarsima koji se dobrovoljno odreknu svojih stranih sredstava ili fondova koji bi bili donirani za pomoć Ukrajini.

Zamenica kanadskog premijera i ministarka finansija Kristija Frilend je ponudila tu ideju na konferenciji G7 u Nemačkoj, rekli su zvaničnici vlade upoznati sa tim.

Sastanku su prisustvovali ministari finansija i guverneri centralni banka G7, zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Grupacije Svetske banke, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Odbora za finansijsku stabilnost FSB.

Ukrajinski premijer i ministar finansija su sastanku prisustvovali virtuelno, prenosi Biznis Insajder.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Frilend je pokrenula to pitanje nakon što su oligarsi sa njom razgovarali o tome, rekao je jedan zvaničnik. Ministarka poznaje neke ruske oligarhe iz vremena kada je bila novinarka u Moskvi.

Zvaničnik je rekao da je u interesu Zapada da se ruski oligarsi odvoje od ruskog predsednika Vladimira Putina.

Za sada je ovo samo ideja

Predlog je iznet u konteksu obezbeđivanja dodatnog novca Ukrajini i kako bi zamrznuta sredstva oligarha mogla da budu izvor finansiranja.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN / SPUTNIK

„U ovom trenutku, to je samo ideja“, rekao je zvaničnik, ali su zapadni saveznici izrazili interesovaje. Zvaničnici EU su govorili o potrebi da se sagledaju drugačiji i novi putevi za konfiskaciju imovine i davanja novca Ukrajini.

Predlog bi mogao da pomogne da se otklone zakonske prepreke za vlasti u zemljama kao što je Nemačka, gde je granica za konfiskaciju zamrznute imovine veoma visoka. Dobrovoljnim odustajanjem od dela svog bogatstva u inostranstvu, oligarsi bi zapadne vlade poštedeli neprijatnosti da budu odbijeni od strane sopstvenih sudova, prenosi cbc.ca.

Nije prvi put da se govori o tome

Ovo nije prva diskusija o tome kako bi zapadne vlade mogle da iskoriste zamrznuta sredstva i imovinu sankcionisanih oligarha da finansiraju odbranu Ukrajine od Rusije.

Roman Abramovich
Roman Abramovich Foto:EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je krajem aprila predstavila plan kojim bi se otvorio novi sistem prodaje zaplenjene imovine za finansiranje odbrane Ukrajine.

Za sada postoje složene pravne barijere koje vladi izuzetno otežavaju da zapleni i proda privatnu imovinu pojedinca, navodi se.

PROČITAJTE JOŠ:

Sankcionisano preko 1.000 ljudi

Zapadne zemlje su uvele niz sankcija oligarsima bliskim režimu Vladimira Putina kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, Roman Abramovi je rekao da će neto prihod od prodaje kluba biti doniran žrtvama rata u Ukrajini.

EU je uvela zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za više od 1.000 ljudi, uključujući i 30 oligarha kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. Prema podacima Evropske komisije, zemlje EU su do sada zamrzle skoro 10 milijardi evra imovine. Osnovala je i grupu „Zamrzni i oduzmi“ koja će koordinirati sprovođenje kazni EU protiv Rusije.

Studija ruskih oligarha iz 2017. godine koju je objavio Nacionalni ekonomski biro sa sedištem u SAD procenjuje da čak 800 milijardi dolara drže bogati Rusi u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Kipru i drugim ofšor bankarskim centrima.

Neki oligarsi imaju i dvojna državljanstva. Porodična bogatstva mnogih oligarha datiraju iz 1990-tih godina, nakon pada Sovjetskog Saveza. Pod predsednikom Borisom Jeljcinom, državna imovina kao što su rafinerije, čeličane, topionice aluminujam i fabrike traktora bile su prisvojene od strane politički uticajnih ljudi, a imovina je često kupovana uz pomoć vladinih kredita.

BONUS VIDEO: Jahta Romana Abramoviča uplovila u Tivat

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare